PRO-BIO-TONIK napój o zoptymalizowanej osmolalności z bakteriami kwasu mlekowego i jego sposób wytworzenia.

PRO-BIO-TONIK napój o zoptymalizowanej osmolalności z bakteriami kwasu mlekowego i jego sposób wytworzenia.

Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.

Kierownik projektu: Dr hab. Grzegorz Zaguła, prof. UR

Nr projektu: N4_062

Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia

Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 31.12.2025

Wartość projektu: 396.975,00 PLN

Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 358.290,00 PLN

Zadania, działania, które będą realizowane w projekcie:

  • opracowanie technologii produkcji napoju PRO-BIO-TONIK o zoptymalizowanej osmolalności, zawierającego bakterie kwasu mlekowego,
  • dobór i przygotowanie szczepów mikroorganizmów do zastosowania w napoju,
  • opracowanie oraz walidację metodyki produkcji w warunkach laboratoryjnych i półtechnicznych,
  • przygotowanie receptury napoju i jego wariantów funkcjonalnych,
  • zakup niezbędnych materiałów, odczynników oraz drobnego wyposażenia laboratoryjnego,
  • przygotowanie raportu walidacyjnego oraz prezentacja rezultatów przed potencjalnymi inwestorami i odbiorcami technologii (minimum trzech),
  • przeprowadzenie walidacji rezultatów projektu u potencjalnego odbiorcy technologii zgodnie z wymaganiami PCI.

Grupy docelowe:

  • sektor spożywczy i biotechnologiczny, zainteresowany nowymi technologiami produkcji napojów funkcjonalnych,
  • przedsiębiorcy oraz inwestorzy z branży napojowej i probiotycznej, którzy mogą wdrożyć wyniki badań do praktyki gospodarczej,
  • środowisko naukowe i badawcze, w szczególności zespoły zajmujące się technologią żywności, mikrobiologią i innowacyjnymi metodami utrwalania produktów,
  • pośrednio także konsumenci, jako końcowi odbiorcy innowacyjnego produktu probiotycznego.

Cel projektu:

  • opracowanie innowacyjnego napoju PRO-BIO-TONIK o zoptymalizowanej osmolalności, zawierającego bakterie kwasu mlekowego,
  • zwiększenie potencjału badawczego Uniwersytetu Rzeszowskiego w obszarze biotechnologii żywności oraz transferu technologii,
  • osiągnięcie poziomu gotowości technologicznej TRL VI dla opracowanego rozwiązania,
  • stworzenie podstaw do komercjalizacji technologii w przemyśle spożywczym i napojowym.

Efekty, rezultaty projektu:

  • technologia produkcji napoju PRO-BIO-TONIK z bakteriami kwasu mlekowego, o zoptymalizowanej osmolalności,
  • walidowany proces technologiczny możliwy do wdrożenia w warunkach przemysłowych,
  • raport walidacyjny oraz prezentacja rezultatów przed inwestorami branżowymi,
  • zwiększenie wiedzy i doświadczenia zespołu badawczego w zakresie formulacji napojów funkcjonalnych,
  • zgłoszenia ochronne (patenty) oraz przygotowanie do komercjalizacji rozwiązania.