PRO-BIO-TONIK napój o zoptymalizowanej osmolalności z bakteriami kwasu mlekowego i jego sposób wytworzenia.

Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.
Kierownik projektu: Dr hab. Grzegorz Zaguła, prof. UR
Nr projektu: N4_062
Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia
Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 31.12.2025
Wartość projektu: 396.975,00 PLN
Wysokość wkładu Funduszy Europejskich: 358.290,00 PLN
Zadania, działania, które będą realizowane w projekcie:
- opracowanie technologii produkcji napoju PRO-BIO-TONIK o zoptymalizowanej osmolalności, zawierającego bakterie kwasu mlekowego,
- dobór i przygotowanie szczepów mikroorganizmów do zastosowania w napoju,
- opracowanie oraz walidację metodyki produkcji w warunkach laboratoryjnych i półtechnicznych,
- przygotowanie receptury napoju i jego wariantów funkcjonalnych,
- zakup niezbędnych materiałów, odczynników oraz drobnego wyposażenia laboratoryjnego,
- przygotowanie raportu walidacyjnego oraz prezentacja rezultatów przed potencjalnymi inwestorami i odbiorcami technologii (minimum trzech),
- przeprowadzenie walidacji rezultatów projektu u potencjalnego odbiorcy technologii zgodnie z wymaganiami PCI.
Grupy docelowe:
- sektor spożywczy i biotechnologiczny, zainteresowany nowymi technologiami produkcji napojów funkcjonalnych,
- przedsiębiorcy oraz inwestorzy z branży napojowej i probiotycznej, którzy mogą wdrożyć wyniki badań do praktyki gospodarczej,
- środowisko naukowe i badawcze, w szczególności zespoły zajmujące się technologią żywności, mikrobiologią i innowacyjnymi metodami utrwalania produktów,
- pośrednio także konsumenci, jako końcowi odbiorcy innowacyjnego produktu probiotycznego.
Cel projektu:
- opracowanie innowacyjnego napoju PRO-BIO-TONIK o zoptymalizowanej osmolalności, zawierającego bakterie kwasu mlekowego,
- zwiększenie potencjału badawczego Uniwersytetu Rzeszowskiego w obszarze biotechnologii żywności oraz transferu technologii,
- osiągnięcie poziomu gotowości technologicznej TRL VI dla opracowanego rozwiązania,
- stworzenie podstaw do komercjalizacji technologii w przemyśle spożywczym i napojowym.
Efekty, rezultaty projektu:
- technologia produkcji napoju PRO-BIO-TONIK z bakteriami kwasu mlekowego, o zoptymalizowanej osmolalności,
- walidowany proces technologiczny możliwy do wdrożenia w warunkach przemysłowych,
- raport walidacyjny oraz prezentacja rezultatów przed inwestorami branżowymi,
- zwiększenie wiedzy i doświadczenia zespołu badawczego w zakresie formulacji napojów funkcjonalnych,
- zgłoszenia ochronne (patenty) oraz przygotowanie do komercjalizacji rozwiązania.