Technologia zwiększająca walory prozdrowotne produktów z mięsa drobiowego.

Technologia zwiększająca walory prozdrowotne produktów z mięsa drobiowego.

Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.

Kierownik projektu: Dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar

Nr projektu: N4_043

Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia

Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 28.02.2026

Celem projektu jest wytworzenie w warunkach zbliżonych do rzeczywistych prototypu produktów mięsno-roślinnych wg opracowanej technologii zwiększającej ich walory prozdrowotne. Potrzeba realizacji projektu jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów dostrzegających związek między dietą a zdrowiem człowieka. Obecnie popularnym modelem odżywiania staje się dieta dla osób doceniających korzyści wynikające ze zwiększenia w niej udziału surowców roślinnych. Wysoki poziom spożycia mięsa wiąże się z obawami zdrowotnymi, społecznymi, środowiskowymi, dbałością o dobrostan zwierząt, co skutkuje zmniejszonym jego spożyciem. Zgodnie z trendami, przemysł mięsny poszukuje rozwiązań technologicznych prowadzących do produkcji wysokojakościowych wyrobów mięsno-roślinnych. Dzięki opracowaniu nowych produktów poszerza się oferta żywności o cechach funkcjonalnych.

Rezultatem projektu będzie innowacyjność produktowo-procesowa pozwalająca na wytworzeniu na pilotażowej linii produkcyjnej gotowych do spożycia produktów mięsno-roślinnych, w postaci pasztetu i pasty o podwyższonej wartości prozdrowotnej.