Kierunki studiów I i II stopnia

Oferujemy nowoczesne studia, które integrują innowacyjne techniki z zastosowaniem robotów, dronów, sensorów, Internetu Rzeczy, sztucznej inteligencji, uczenia maszynowego z wiedzą o środowisku w celu optymalizacji zrównoważonego rozwoju.
Podjęte studia dostarczą unikalną wiedzę szczególnie z zakresu: inteligentnego rolnictwa, agrowoltaiki (połączenie produkcji żywności z produkcją energii), technologii informatycznych, innowacyjnych technologii produkcji żywności, bezpieczeństwa żywnościowego, zarządzania i logistyki, kształtowania architektury krajobrazu.
Zapisz się już dzisiaj pod linkiem https://www.ur.edu.pl/pl/kandydat/rekrutacja
e-mail: rekrutacja.wtp@ur.edu.pl
19 września, godz. 13:00-17:00

Kierunki studiów prowadzone na Wydziale Technologiczno-Przyrodniczym:
3. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
5. Logistyka w sektorze rolno-spożywczym
8. Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
10. Technologia żywności i żywienie człowieka
1. Agroleśnictwo
Agroleśnictwo jest jedną z najważniejszych innowacji w rolnictwie. Jest formą prowadzenia produkcji rolniczej, na którą bardzo duży nacisk kładzie Komisja Europejska w kolejnej perspektywie Wspólnej Polityki Rolnej.
Absolwent:
• jest przygotowany do wykonywania zadań inżynierskich o charakterze projektowym, inwestycyjnym i użytkowym, dotyczących systemów agroleśnych,
• potrafi zaplanować, wykonać i nadzorować zabiegi związane z ochroną i użytkowaniem ziemi przy zastosowaniu najnowszych osiągnięć z zakresu nauk rolniczych i leśnych,
• potrafi zarządzać produkcją i rozwiązywać problemy inżynierskie.
2. Architektura krajobrazu
Absolwent:
• jest przygotowany do wykonywania oceny szaty roślinnej, prac inwentaryzacyjnych,
• potrafi wykonać projekty zagospodarowania terenów zieleni, budowy i pielęgnowania obiektów architektury krajobrazu,
• potrafi sprawować nadzór i kierować robotami realizacyjnymi i pielęgnacyjnymi w tych obiektach.
3. Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Absolwent :
• zna problematykę produkcji żywności,
• umie zastosować metody służące ocenie jakości i bezpieczeństwa żywności,
• zna zakres działalności urzędowych podmiotów nadzoru weterynaryjnego oraz sanitarnego,
• posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu systemów zapewnienia i zarządzania jakością żywności, procesu normalizacji, standaryzacji, akredytacji oraz certyfikacji żywności,
• legitymuje się wiedzą z zakresu żywienia człowieka oraz ma wiedzę na temat wpływu substancji bioaktywnych na zdrowie człowieka oraz bezpieczeństwo żywności.
4. Informatyka środowiskowa
Absolwent:
• posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu nauk informatycznych, inżynieryjno-technicznych oraz nauk o środowisku,
• potrafi wykorzystywać ją do analizy złożonych problemów środowiskowych i wspierania zrównoważonego rozwoju,
• zna uwarunkowania prawne i etyczne działań związanych z wykorzystaniem nowoczesnych technologii oraz rozumie ich znaczenie w kontekście społeczno-gospodarczym.
5. Logistyka w sektorze rolno-spożywczym
Absolwent:
• potrafi dobrać i zastosować właściwe metody, techniki, narzędzia i technologie oraz systemy pakowania, przechowywania i transportu niezbędne dla zapewnienia wysokiej jakości artykułów rolno-spożywczych podczas realizowanych procesów logistycznych,
• potrafi zaplanować, zorganizować oraz kierować przepływem towarów oraz informacji,
• potrafi zarządzać przedsiębiorstwem logistycznym wykorzystując nowoczesne systemy informatyczne do organizacji pracy oraz zarządzania flotą transportową.
6. Menedżer rozwoju produktu
Absolwent:
• posiada wiedzę w zakresie identyfikacji i analizy potrzeb konsumentów i rozwoju nowych produktów związanych z działalnością innowacyjną,
• potrafi tworzyć i weryfikować pomysły na produkt pod kątem ich innowacyjności i zgodności z potrzebami klientów,
• potrafi zaprojektować produkt w oparciu o zaplanowany proces technologiczny używając optymalnych metod, technik i narzędzi niezbędnych do jego realizacji,
• potrafi zaprojektować system zarządzania jakością produktu.
7. Ochrona środowiska
Absolwent:
• potrafi rozwiązywać zadania inżynierskie, z zachowaniem zasad prawnych i etycznych z punktu widzenia ochrony środowiska,
• zna zasady prowadzenia monitoringu przyrodniczego oraz nowoczesne metody oceny stanu ekologicznego ekosystemów. Potrafi je właściwie zastosować, zinterpretować wyniki i wskazać skuteczne rozwiązania problemów środowiskowych,
• potrafi analizować procesy zachodzące w przyrodzie oraz oceniać wpływ człowieka na środowisko,
• potrafi dobrać i zastosować odpowiednie metody, techniki i narzędzia badawcze do analizy oraz oceny zagrożeń środowiska.
8. Odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
Absolwent:
• posiada specjalistyczną wiedzę w zakresie odnawialnych źródeł energii i zarządzania odpadami,
• posiada umiejętności praktyczne niezbędne do projektowania i wdrażania nowoczesnych rozwiązań ekologicznych, od systemów OZE po technologie recyklingu,
• jest przygotowany do pracy w firmach zajmujących się energetyką odnawialną, konsultingiem ekologicznym, zarządzaniem odpadami oraz w instytucjach zajmujących się badaniami i rozwojem w obszarze ochrony środowiska,
• ma ułatwioną ścieżkę w zakresie uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zakresie sporządzania świadectw charakterystyki energetycznej obiektu, i certyfikat instalatora OZE.
9. Rolnictwo
Absolwent:
• jest specjalistą w zakresie produkcji rolniczej oraz posiada praktyczne przygotowanie do samodzielnego prowadzenia gospodarstwa rolnego, zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju,
• ma wiedzę z zakresu ekonomiki rolnictwa, organizacji i zarządzania produkcją rolniczą, funkcjonowania infrastruktury rolniczej oraz oddziaływania rolniczej przestrzeni produkcyjnej na rozwój obszarów wiejskich,
• zna zagadnienia związane z agrobiznesem, bioinżynierią nowoczesnych technik i technologii rolniczych,
• potrafi prowadzić działalność doradczą dla przedsiębiorstw rolnych, firm handlowych i usługowych.
10. Technologia żywności i żywienie człowieka
Absolwent:
• potrafi wdrażać oraz sprawować kontrolę nad procesem produkcji żywności, w oparciu o wiedzę modyfikować istniejące procesy produkcji lub proponować nowe, przyjazne dla środowiska naturalnego,
• umie zaplanować oraz zorganizować produkcję, włącznie z doborem maszyn i urządzeń, ekonomiczną kalkulacją oraz przeprowadzić ocenę efektywności podjętych działań,
• zna i rozumie zasady funkcjonowania rynku rolno-spożywczego oraz mechanizmy marketingowe związane z obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
• zna zasady racjonalnego żywienia człowieka oraz związek pomiędzy jakością i ilością spożywanej żywności, a stanem zdrowia społeczeństwa.
• ma wiedzę na temat systemów zapewnienia jakości żywności oraz potrafi je wdrażać,
• dysponuje umiejętnościami z zakresu posługiwania się technikami komputerowymi w celu sterowania produkcją i przedsiębiorstwem.

