Realizowane projekty
NR PROJEKTU |
TYTUŁ PROJEKTU | Kierownik projektu | Środki finansowe ogółem (PLN) | Data rozpoczęcia | Data zakończenia | Nazwa programu |
2019/33/
|
Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej – połączone badania in vitro i in silico. | dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR | 53 225 | 2020-02-25 | 2025-02-24 | OPUS 17 |
2021/43/
|
Wpływ warunków środowiskowych i procesów ekologicznych na naturalne odnowienie dębu (Quercus robur) w post-rolniczych krajobrazach Europy Środkowowschodniej. | dr hab. Andrzej Bobiec, prof. UR | 1 332 450 | 2022-07-07 | 2026-07-06 | OPUS 22 |
2022/45/
|
Grzybowe substancje bioaktywne o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym - rola interakcji, biodostępności i bioprzyswajalność jako czynników kreujących funkcjonalność mikrokapsułkowanych dodatków funkcjonalnych w modelu in vitro i in vivo. | dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR | 189 220 | 2023-01-20 | 2027-01-19 | OPUS 23 |
2021/43/
|
Kontrolowana infekcja wirusowa jako czynnik modyfikujący potencjał prozdrowotny wybranych roślin jadalnych - aspekty molekularne i biochemiczne. | dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR | 68 550 | 2023-02-17 | 2026-02-16 | OPUS 22 |
2023/07/
|
Ocena reakcji przenżyta tetraploidalnego na stres oksydacyjny spowodowany działaniem metali ciężkich. | dr Marta Jańczak-Pieniążek | 23 166 | 2023-09-05 | 2025-09-04 | MINIATURA 7 |
KONF/
|
Międzynarodowa konferencja naukowa: "Multifunctional farming: landscape, people, food, and ecology". | dr hab. Andrzej Bobiec, prof. UR | 128 796,24 | 2023-12-01 | 2025-11-30 | DOSKONAŁA NAUKI II |
2023/51/
|
Modyfikacje antocyjanin/antocyjanidyn jako nowe markery utleniania żywności. | prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz | 1 672 825 | 2024-06-17 | 2027-06-16 | OPUS 26 |
2024/08/
|
„Badania właściwości funkcjonowania natywnych i modyfikowanych preparatów białkowych z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago offcinalis L.). | dr Joanna Kaszuba | 44 330 | 2024-10-12 | 2025-10-11 | MINIATURA 8 |
ORIV.
|
Ocena stanu zachowania walorów przyrodniczo-krajobrazowych i rekreacyjnych dla potrzeb ochrony obszarów chronionego krajobrazu województwa podkarpackiego wraz z rekomendacjami do ich ochrony. | prof. dr hab. Krzysztof Kukuła | 3 970 000 | 2025-04-19 | 2027-12-10 | Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027 |
Inne projekty:
PRO-BIO-TONIK napój o zoptymalizowanej osmolalności z bakteriami kwasu mlekowego i jego sposób wytworzenia
Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.
Kierownik projektu: Dr hab. Grzegorz Zaguła, prof. UR
Nr projektu: N4_062
Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia
Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 31.12.2025
Technologia zwiększająca walory prozdrowotne produktów z mięsa drobiowego.
Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.
Kierownik projektu: Dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar
Nr projektu: N4_043
Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia
Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 28.02.2026
Celem projektu jest wytworzenie w warunkach zbliżonych do rzeczywistych prototypu produktów mięsno-roślinnych wg opracowanej technologii zwiększającej ich walory prozdrowotne. Potrzeba realizacji projektu jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów dostrzegających związek między dietą a zdrowiem człowieka. Obecnie popularnym modelem odżywiania staje się dieta dla osób doceniających korzyści wynikające ze zwiększenia w niej udziału surowców roślinnych. Wysoki poziom spożycia mięsa wiąże się z obawami zdrowotnymi, społecznymi, środowiskowymi, dbałością o dobrostan zwierząt, co skutkuje zmniejszonym jego spożyciem. Zgodnie z trendami, przemysł mięsny poszukuje rozwiązań technologicznych prowadzących do produkcji wysokojakościowych wyrobów mięsno-roślinnych. Dzięki opracowaniu nowych produktów poszerza się oferta żywności o cechach funkcjonalnych.
Rezultatem projektu będzie innowacyjność produktowo-procesowa pozwalająca na wytworzeniu na pilotażowej linii produkcyjnej gotowych do spożycia produktów mięsno-roślinnych, w postaci pasztetu i pasty o podwyższonej wartości prozdrowotnej.