Realizowane projekty

 

NR PROJEKTU
TYTUŁ PROJEKTU Kierownik projektu Środki finansowe ogółem (PLN) Data rozpoczęcia Data zakończenia Nazwa programu
2019/33/
B/NZ9/02186
Polifenole obecne w żywności jako modulatory peroksydazy tarczycowej (TPO) o wielokierunkowej aktywności biologicznej – połączone badania in vitro i in silico. dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR 53 225 2020-02-25 2025-02-24 OPUS 17
2021/43/
B/NZ9/01861
Wpływ warunków środowiskowych i procesów ekologicznych na naturalne odnowienie dębu (Quercus robur) w post-rolniczych krajobrazach Europy Środkowowschodniej. dr hab. Andrzej Bobiec, prof. UR 1 332 450 2022-07-07 2026-07-06 OPUS 22
2022/45/
B/NZ9/01892
Grzybowe substancje bioaktywne o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym - rola interakcji, biodostępności i bioprzyswajalność jako czynników kreujących funkcjonalność mikrokapsułkowanych dodatków funkcjonalnych w modelu in vitro i in vivo. dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR 189 220 2023-01-20 2027-01-19 OPUS 23
2021/43/
B/NZ9/00970/2
Kontrolowana infekcja wirusowa jako czynnik modyfikujący potencjał prozdrowotny wybranych roślin jadalnych - aspekty molekularne i biochemiczne. dr hab. Ireneusz Kapusta, prof. UR 68 550 2023-02-17 2026-02-16 OPUS 22
2023/07/
X/NZ9/00415
Ocena reakcji przenżyta tetraploidalnego na stres oksydacyjny spowodowany działaniem metali ciężkich. dr Marta Jańczak-Pieniążek 23 166 2023-09-05 2025-09-04 MINIATURA 7
KONF/
SP/0127/2023/01
Międzynarodowa konferencja naukowa: "Multifunctional farming: landscape, people, food, and ecology". dr hab. Andrzej Bobiec, prof. UR 128 796,24 2023-12-01 2025-11-30 DOSKONAŁA NAUKI II
2023/51/
B/NZ9/02490
Modyfikacje antocyjanin/antocyjanidyn jako nowe markery utleniania żywności. prof. dr hab. Izabela Sadowska-Bartosz 1 672 825 2024-06-17 2027-06-16 OPUS 26
2024/08/
X/NZ9/00912
„Badania właściwości funkcjonowania natywnych i modyfikowanych preparatów białkowych z nasion ogórecznika lekarskiego (Borago offcinalis L.). dr Joanna Kaszuba 44 330 2024-10-12 2025-10-11 MINIATURA 8
ORIV.
273.2.6.2025
 
Ocena stanu zachowania walorów przyrodniczo-krajobrazowych i rekreacyjnych dla potrzeb ochrony obszarów chronionego krajobrazu województwa podkarpackiego wraz z rekomendacjami do ich ochrony. prof. dr hab. Krzysztof Kukuła 3 970 000 2025-04-19 2027-12-10 Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027

 

Inne projekty:

PRO-BIO-TONIK napój o zoptymalizowanej osmolalności z bakteriami kwasu mlekowego i jego sposób wytworzenia

Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.

Kierownik projektu: Dr hab. Grzegorz Zaguła, prof. UR

Nr projektu: N4_062

Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia

Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 31.12.2025

 

 

Technologia zwiększająca walory prozdrowotne produktów z mięsa drobiowego.

Projekt dofinansowany w ramach Programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych, nabór IV, nr konkursu: 1/2024 – w projekcie pt. „Podkarpackie Centrum Innowacji 2029” realizowanym w ramach Programu Regionalnego Fundusze Europejskie dla Podkarpacia 2021-2027, Priorytet: FEPK.01 Konkurencyjna i Cyfrowa Gospodarka, Działanie: FEPK.01.01 Badania i rozwój, Typ projektu: Budowa potencjału ośrodków innowacji Podkarpackie Centrum Innowacji.

Kierownik projektu: Dr inż. Anna Augustyńska-Prejsnar

Nr projektu: N4_043

Miejsce realizacji projektu: Instytut Technologi Żywności i Żywienia

Okres realizacji projektu: od 01.04.2025 do 28.02.2026

Celem projektu jest wytworzenie w warunkach zbliżonych do rzeczywistych prototypu produktów mięsno-roślinnych wg opracowanej technologii zwiększającej ich walory prozdrowotne. Potrzeba realizacji projektu jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów dostrzegających związek między dietą a zdrowiem człowieka. Obecnie popularnym modelem odżywiania staje się dieta dla osób doceniających korzyści wynikające ze zwiększenia w niej udziału surowców roślinnych. Wysoki poziom spożycia mięsa wiąże się z obawami zdrowotnymi, społecznymi, środowiskowymi, dbałością o dobrostan zwierząt, co skutkuje zmniejszonym jego spożyciem. Zgodnie z trendami, przemysł mięsny poszukuje rozwiązań technologicznych prowadzących do produkcji wysokojakościowych wyrobów mięsno-roślinnych. Dzięki opracowaniu nowych produktów poszerza się oferta żywności o cechach funkcjonalnych.

Rezultatem projektu będzie innowacyjność produktowo-procesowa pozwalająca na wytworzeniu na pilotażowej linii produkcyjnej gotowych do spożycia produktów mięsno-roślinnych, w postaci pasztetu i pasty o podwyższonej wartości prozdrowotnej.