Historia Kształcenia Rolniczego
Historia Kształcenia Rolniczego na Zalesiu Uniwersytetu Rzeszowskiego
Początki kształcenia rolniczego sięgają 1973 roku i są związane z utworzeniem w Rzeszowie na Zalesiu Zamiejscowego Wydziału Ekonomiki Produkcji i Obrotu Rolnego, Akademii Rolniczej w Krakowie.


W latach 1973–1987 kształcenie prowadzone było w ramach dwóch instytutów:
- Instytut Technologii Produkcji Rolniczej
z zespołami i pracowniami:- Gleboznawstwa i Chemii Rolnej,
- Ogólnej Uprawy Roli i Roślin,
- Szczegółowej Uprawy Roślin,
- Fizjologii Roślin i Botaniki,
- Genetyki Hodowli Roślin i Nasiennictwa,
- Ochrony Roślin i Ochrony Środowiska Rolniczego,
- Agroklimatologii i Agrofizyki,
- Chemii Ogólnej i Biochemii,
- Przetwórstwa Produktów Rolnych,
- Produkcji Zwierzęcej,
- Towaroznawstwa Produktów Roślinnych,
- Towaroznawstwa Produktów Zwierzęcych
- Mikrobiologii Rolniczej.
- Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Organizacji Handlu Wiejskiego
z zespołami i pracowniami:- Ekonomiki Rolnictwa,
- Organizacji Produkcji Rolniczej,
- Ekonomiki Obrotu Rolnego,
- Handlu Wiejskiego i Spółdzielczości,
- Zastosowań Matematyki,
- Nauk Społeczno-Politycznych
- Maszynoznawstwa Rolniczego.
- Natomiast od 1979 roku realizowano dydaktykę również w ramach Oddziału Rolniczego.
W latach 1987–1993 prowadzono kształcenie rolnicze w ramach utworzonej Filii Akademii Rolniczej na dwóch wydziałach:
- Wydział Ekonomiki Produkcji Rolniczej z jednostkami:
- Katedra Technologii Produkcji Rolniczej
- Zakład Technologii Produkcji Zwierzęcej,
- Zakład Uprawy i Hodowli Roślin,
- Zakład Przyrodniczych Podstaw Produkcji Rolniczej,
- Katedra Ekonomiki Rolnictwa (od 1993 przemianowana na Katedrę Ekonomii);
- Wydział Technologii Obrotu Surowcami i Produktami Rolniczymi
(od 1992 r. przemianowany na Wydział Handlu i Spółdzielczości Wiejskiej) z jednostkami: - Zakład Chemizacji Produkcji Rolniczej,
- Katedra Organizacji Produkcji Rolniczej,
- Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego
- Zakład Handlowej Obsługi Wsi i Rolnictwa.
W ostatnim okresie 1993-2001 proces dydaktyczny był realizowany w oparciu o strukturę w ramach Wydziału Ekonomii, który w 2001 roku został włączony do nowo utworzonego Uniwersytetu Rzeszowskiego:
- Katedra Technologii Produkcji Zwierzęcej (kierownik dr hab. Maria Ruda),
- Katedra Produkcji Roślinnej (kierownik dr hab. Dorota Bobrecka-Jamro),
- Katedra Agroekologii (kierownik dr hab. Czesława Trąba),
- Katedra Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego (kierownik dr hab. Marek Zin),
- Katedra Agromarketingu (kierownik dr hab. Sylwester Makarski),
- Zakład Mechanizacji Rolnictwa (kierownik dr hab. Stanisław Sosnowski),
- Zakład Organizacji Produkcji Rolniczej (kierownik dr hab. Maria Mora),
- Zakład Przyrodniczych Podstaw Produkcji Rolniczej (kierownik dr hab. Maria Droba),
- Zakład Ekonomii (kierownik dr hab. Adam Czudec),
- Stacja Doświadczalna - Gospodarstwo Rolne w Krasnem.
W latach istnienia Zamiejscowego Wydziału Ekonomiki Produkcji i Obrotu Rolnego, Filii AR w Rzeszowie oraz Wydziału Ekonomii studenci byli kształceni na następujących kierunkach studiów:
- handel i spółdzielczość wiejska,
- ekonomika produkcji rolniczej,
- ogólnorolny (w ramach Oddziału Rolniczego)
- gospodarstwo wiejskie (w ramach Studium Gospodarstwa Wiejskiego).
W okresie 2005-2019 proces kształcenia rolniczego prowadzony był w ramach nowo utworzonego Wydziału Biologiczno-Rolniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego na siedmiu kierunkach studiów: architektura krajobrazu, biologia, logistyka w sektorze rolno-spożywczym, ochrona środowiska, odnawialne źródłach energii i gospodarce odpadami, rolnictwo oraz technologii żywności i żywienie człowieka. Natomiast w okresie 2019-2024 te kierunki studiów były prowadzone przez nowo utworzone Kolegium Nauk Przyrodniczych UR.
W wyniku reformy struktury Uniwersytetu w 2025 roku powstał Wydział Technologiczno-Przyrodniczy, który obecnie prowadzi kształcenie na dziesięciu kierunkach studiów związanych z naukami rolniczymi.