Oferta dla szkół

Historia edito

Zapraszamy do udziału w zajęciach prowadzonych przez pracowników Wydziału


Propozycje tematów zajęć

 

BIOLOGIA i BIOTECHNOLOGIA

  1. Botanika w sądownictwie
  2. Biologia zapylania- sekrety kwiatów
  3. Dwie twarze pyłku roślin
  4. Fluorescencja w badaniach komórki
  5. Grzybobranie czas zacząć
  6. Chromatografia bez tajemnic
  7. Wykorzystanie nanotechnologii w leczeniu chorób nowotworowych – synteza nanomateriałów magnetycznych
  8. Jak powstawały inkluzje owadów w bursztynie?
  9. Czy nanomateriały można zobaczyć?
  10. Drożdze jako model w badaniach toksykologicznych
  11. Mikrofabryki, czyli mikrobiologiczna produkcja bioproduktów
  12. Analiza jakościowa jonów w próbkach środowiskowych
  13. Pszczelarstwo to nie tylko pasieka, czyli o pracy pszczelarza w pracowni pszczelarskiej
  14. Recepta na psa, pies na receptę
  15. Dobrostan zwierząt
  16. Rośliny naczyniowe Rzeszowa
  17. Co kryją skamieniałości zachowane w łupkach menilitowych Podkarpacia?
  18. Genetyka klasyczna i wykorzystanie modelu muszki owocowej Drosophila melanogaster
  19. Węch u zwierząt
  20. Szóste masowe wymieranie dzieje się teraz
  21. Skąd przybyłem? Kim jestem? Dokąd zmierzam? Nieoczywista i zadziwiająca opowieść o Homo sapiens
  22. Osy społeczne w środowisku miejskim Rzeszowa

 

BIOCHEMIA

  1. Biochemiczne czary mary – pokaz kolorowych doświadczeń
  2. Kwiaty, owoce i zdrowie
  3. Antyoksydanty w napojach

EKOLOGIA i ŚRODOWISKO

  1. #alarmsmogowy, czyli co właściwie wdychamy?
  2. Ekologiczne podstawy ochrony środowiska i przyrody
  3. Gorączka złota XXI wieku
  4. Ptaki w otoczeniu człowieka
  5. Zróżnicowanie zbiorowisk leśnych na obszarze Polski
  6. Krajobraz – od natury do kultury
  7. Trzmiele Rzeszowa – owady pożyteczne w środowisku zurbanizowanym
  8. Mikroskopowa dżungla – glony inne niż myślisz
  9. Życie na dnie rzeki - jak przetrwać, gdy wszystko wokół płynie?
  10. Co łączy bobra z rekinem, czyli o związkach między gatunkami
  11. Zależności ekologiczne w środowisku - jak uniknąć wroga, znaleźć pokarm i partnera
  12. Wróżby czy nauka? Przewidywanie rozmieszczenia danych w przestrzeni
  13. Poznajemy ptaki drapieżne Podkarpacia
  14. Osy społeczne w środowisku miejskim Rzeszowa

ROLNICTWO

  1. Metody odławiania i preparowania owadów
  2. Dlaczego warto dbać o glebę?
  3. Podstawowe właściwości gleb i ich znaczenie
  4. Próchnica glebowa i jej znaczenie w przyrodzie
  5. Różne formy degradacji gleb
  6. Rola roślin i mikroorganizmów w oczyszczaniu gleb z substancji toksycznych
  7. Troska o glebę to troska o życie
  8. Rośliny uprawne i ich alternatywne wykorzystanie
  9. Zielona energia w rolnictwie i przetwórstwie rolno-spożywczym
  10. Współczesne systemy gospodarowania
  11. Skąd pochodzą rośliny?
  12. "Rośliny z probówki" - rozmnażanie roślin metodą in vitro
  13. Analiza roślinności na podstawie zdjęć satelitarnych
  14. Biomonitoring wód powierzchniowych w teorii i praktyce
  15. Nie owijaj w bawełnę - projektowanie opakowań przyjaznych środowisku
  16. Drugie życie odpadów organicznych - przepis na pełnowartościowy kompost

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI/ DIETETYKA

  1. Co kryje się w żywności?
  2. Dlaczego warto jeść czekoladę?
  3. Walory prozdrowotne orzechów różnego pochodzenia botanicznego
  4. Nawadnianie izotoniczne – jesteś tym co pijesz
  5. Wypiek chleba
  6. Miód – kwaśny, ale słodki
  7. Twarda woda - czyli jaka?
  8. Jajko „niezwykłe”!
  9. Zafałszowanie żywności – co to jest i jak je rozpoznać?
  10. Spożycie mięsa i przetworów mięsnych a choroby cywilizacyjne
  11. Analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej
  12. Innowacyjna technologia produkcji żurawiny wielkoowocowej w warunkach glebowo-klimatycznych Polski
  13. Pomiary właściwości mechanicznych surowców i produktów żywnościowych za pomocą analizy profilu teksturometrycznego – TPA (Texture Profile Analysis)
  14. Ciastko pod lupą
  15. Pszczela apteka
  16. Świat kolorowych napojów
  17. Co zdrowego jest w jagodach?