Studia I stopnia/stacjonarne
ROK I (Rok akademicki 2024/2025)
- Analiza żywności
- Chemia
- Chemia żywności
- Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw żywnościowych
- Etyka
- Inżynieria procesowa w przemyśle spożywczym
- Matematyka
- Metrologia w naukach o żywności
- Mikrobiologia żywności
- Produkcja surowców roślinnych
- Produkcja surowców zwierzęcych
- Propedeutyka nauki o żywności
- Przedsiębiorczość i zarządzanie w przemyśle spożywczym
- Technologia informacyjna
- Żywienie człowieka
ROK II (Rok akademicki 2025/2026)
- Analiza sensoryczna żywności
- Analiza żywności
- Bioprocesy w technologii żywności
- Chłodnictwo i przechowalnictwo
- Maszynoznawstwo i aparatura przemysłu spożywczego
- Ocena jakości surowców i produktów roślinnych
- Ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych
- Ogólna technologia i utrwalanie żywności
- Organizmy modelowe w badaniach aktywności biologicznej
- Toksykologia żywności
- Żywienie człowieka
Elektyw kierunkowy
- Biotechnologia w kuchni
- Biotechnology in cuisine
- Domowy wyrób chleba
- Homemade bread production
- Domowy wyrób wina owocowego i nalewek
- Homemade fruit wine and liqueurs production
- Kulinarny Savoir-Vivre
- Culinary savoir-vivre
- Smak żywności
- Science of Taste
ROK III i IV (Rok akademicki 2026/2027 i 2027/2028)
- Normalizacja w produkcji żywności
- Opracowanie nowych produktów spożywczych
- Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego
- Statystyka w badaniach żywności
- Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym
SPECJALNOŚĆ: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
SPECJALNOŚĆ: ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
- Alternatywne żywienie
- Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych
- Ocena żywienia
- Praktyczne aspekty żywienia człowieka
- Praktyka zawodowa
- Procesy kulinarne gastronomii
- Przetwórstwo mięsa
- Przetwórstwo mleka
- Przetwórstwo owoców, warzyw, grzybów i roślin oleistych
- Przetwórstwo węglowodanów i zbóż
- Racjonalizacja żywienia
- Żywność prozdrowotna
SPECJALNOŚĆ: PROCESY FERMENTACYJNE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- Bioreaktory w produkcji żywności
- Chemia wina
- Enzymy w procesach fermentacyjnych
- Gorzelnictwo
- Mikroorganizmy w procesach fermentacji
- Miodosytnictwo
- Piwowarstwo
- Podstawy biochemiczne procesów fermentacji żywności
- Procesy fermentacyjne w produkcji pieczywa
- Procesy fermentacyjne w przetwórstwie mięsa
- Procesy fermentacyjne w przetwórstwie owoców, warzyw i grzybów
- Serowarstwo
- Surowce węglowodanowe
- Technologia produkcji mlecznych napojów fermentowanych
- Winiarstwo
Przedmioty do wyboru
FERMENTATION PROCESSES IN FOOD PRODUCTION
- Biochemical basis of processes of food fermentation
- Brewing
- Carbohydrate raw materials
- Cheese making
- Distillery
- Fermentation processes in meat processing
- Fermentation processes in the processing of fruit, vegetables and mushrooms
- Fermentation processes in the production of bread
- Meadmaking
- Technology of production of fermented milk beverages
- Wine chemistry
- Winemaking