Badania

Projekty zrealizowane w ramach Regionalnej Inicjatywy Doskonałości (RID) 2020-2021

 

Podjęte projekty badawcze  i zrealizowane w 2020 r.

Ekologiczna metoda ochrony pomidora pod osłonami przed patogenami grzybowymi przy użyciu gazowego ozonu

Zróżnicowanie i preferencje ekologiczne mikroorganizmów różnego typu siedlisk i ich wykorzystanie do analizy uwarunkowań środowiskowych

Optymalizacja agrotechniki wybranych roślin uprawnych w zależności od warunków środowiska

Technologia uprawy i dobór odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) na terenie województwa podkarpackiego z wykorzystaniem na cele słodownicze i browarnicze

Uprawa i wykorzystanie starych form pszenic na Podkarpaciu

Badanie procesu rozruchu instalacji do biologicznego przetwarzania odpadów w aspekcie jego oddziaływania na środowisko

Opracowanie optymalnych warunków technologicznych do oczyszczania w reaktorze hybrydowym ścieków z wykorzystaniem na cele rolnicze

Badania czynników środowiskowych wpływających na jakość surowców rolniczych

Wdrożenie technologii ozonowania roślin jagody Kamczatki

Wdrożenie nawozu donasiennego Dr Green Prime do zaprawiania materiału siewnego łubinu

Innowacje w technologii produkcji ziemniaka w aspekcie możliwości ich zastosowania w rolnictwie ekologicznym i zrównoważonym

Uprawa borówki wysokiej(amerykańskiej) w środowisku leśnym  w celu poprawienia właściwości prozdrowotnych

Opracowanie technologii ozonowania do wydłużania trwałości przechowalniczej rabarbaru ogrodowego

Ocena zawartości fluoru i chloru w wybranych materiałach pochodzenia roślinnego i produktach z Podkarpacia

Prowadzenie uprawy paulowni w zakresie pozyskiwania biokomponentów

Uprawa i wykorzystanie starych form pszenic na Podkarpaciu

Technologia uprawy i dobór odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) na terenie województwa podkarpackiego z wykorzystaniem na cele słodownicze i browarnicze

Ocena porównawcza wartości wypiekowej mieszańcowych i populacyjnych odmian pszenicy

Ocena efektu nawożenia batatów wermikompostem w warunkach polowych

Analiza składu chemicznego i właściwości przeciwdrobnoustrojowych propolisu z regionu Podkarpacia

Badania jakościowe produktów mleczarskich

Analiza jakości przetworów mięsnych

Analiza profili kwasów tłuszczowych w surowcach spożywczych

Badanie procesu przechowywania w aspekcie wpływu na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego

Wdrożenie technologii wytwarzania kompleksu miedzi z izolatem z łuski cebuli

Opracowanie innowacyjnych metod utrwalania żywności ekologicznej

Analiza składu chemicznego i właściwości przeciwdrobnoustrojowych propolisu z regionu Podkarpacia

Opracowanie receptury na miód wzbogacony dodatkiem zielonych owoców lub liści orzecha włoskiego Juglans regia oraz ocena jego aktywności biologicznej

Analiza profili kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych tradycyjnych

Identyfikacja mikroflory produktów spożywczych przy użyciu PCR

Właściwości przeciwbakteryjne powłok stosowanych w kontakcie z żywnością

Analiza aktywności hormonalnej czerwiu trutowego

Napoje funkcjonalne na bazie miodu

Modyfikacje technologiczne produktów spożywczych

Wpływ olejków eterycznych na stabilność mikrobiologiczną różnych rodzajów mięsa w zależności od warunków i czasu przechowywania

Identyfikacja mikroflory produktów spożywczych przy użyciu PCR

Opracowanie prozdrowotnych napojów fermentowanych na bazie grzyba herbacianego Kombuczy i określenie ich składu mikrobiologicznego i fizykochemicznego

Optymalizacja procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem ulepszonych szczepów drobnoustrojów

Analiza profili kwasów tłuszczowych w produktach spożywczych

Wpływ olejków eterycznych na przeżywalność komórek nowotworowych

Badania aktywności biologicznej wybranych olejków eterycznych względem mioblastów mysich linii C2C12

Wpływ wybranych olejków eterycznych na różnicowanie mioblastów mysich linii C2C12

Badania właściwości antyoksydacyjnych wyciągów roślinnych

Hodowle bioreaktorowe bakterii i drożdży o potencjalnym zastosowaniu w przemyśle spożywczym jako producentów naturalnych substancji prozdrowotnych w żywności funkcjonalnej

 

Podjęte projekty badawcze  i zrealizowane w 2021 r.

Optymalizacja agrotechniki wybranych roślin uprawnych w zależności od warunków środowiska;

Technologia uprawy i dobór odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) na terenie województwa podkarpackiego z wykorzystaniem na cele słodownicze i browarnicze;

Innowacyjne źródła azotu w nawożeniu wybranych gatunków roślin;

Ocena możliwości wykorzystania wybranych odpadów/produktów pochodzenia rolniczego jako nośników biomasy w biologicznych reaktorach sekwencyjnych ;

Zróżnicowanie oraz wykorzystanie okrzemek jako potencjalny zamiennik surowców z roślin alternatywnych;

Wpływ nawożenia doglebowego i dolistnego na wielkość plonu i jakość nasion roślin bobowatych grubonasiennych;

Zagospodarowanie rolniczych materiałów odpadowych z produkcji roślinnej metodą toryfikacji;

Modyfikacja procesu wegetacji rabarbaru ogrodowego w aspekcie poprawy przydatności użytkowej;

Identyfikacja nicieni strefy korzeniowej  (Plant Parasitic Nematodes) zasiedlających monokulturową plantację Paulowni (Paulownia tomentosa Steud);

Zróżnicowanie pojemności antyoksydacyjnej gleb w zależności od formy użytkowania rolniczego terenów Podkarpacia;

Możliwości produkcji roślinnej w zależności od warunków środowiskowych i agrotechnicznych.

Technologia uprawy i dobór odmian pszenicy zwyczajnej (Triticum aestivum L.) na terenie województwa podkarpackiego z wykorzystaniem na cele słodownicze i browarnicze;

Ocena produkcyjności i jakości surowców roślinnych o istotnym znaczeniu gospodarczym;

Uprawa borówki wysokiej (amerykańskiej) w celu pozyskiwanie składników bioaktywnych;

Uprawa drzew wielofunkcyjnych (paulownia, morwa) w celu pozyskiwania biokomponentów i biomasy (OZE) oraz fitoremediacji środowiska – II etap ;

Wykorzystanie surowców roślinnych do produkcji wysokojakościowych alternatywnych biokomponentów z określeniem ich przydatności w sektorze rolno-spożywczym oraz energetycznym;

Kształtowanie jakości surowca mięsnego i jego produktów,

Ocena jakości i aktywności biologicznej produktów pszczelich pochodzących z podkarpackich pasiek;

Analiza mikrobiologiczna różnych rodzajów mięs oraz wyrobów mięsnych oparta na metodach molekularnych;

Ocena jakości mięsa drobiowego z różnych systemów utrzymania oraz produktów z wykorzystaniem dodatków naturalnych;

Biofortyfikacja żywności nanokomponentami z dziko rosnących roślin;

Wpływ dodatku błonnika i monokultur probiotycznych na jakość lodów z mleka owczego;

Fermentowane mleko probiotyczne z dodatkiem witaminy C;

Wpływ rodzaju związku wapnia i jego dawki na właściwości żeli kwasowo-podpuszczkowych z mleka koziego;

Biodostępność wybranych minerałów z permeatu i serwatki uzyskanych podczas produkcji serów

Analiza syropów z czarnego bzu o wzmożonym działaniu;

Ocena właściwości mikrobiologicznych i fizykochemicznych różnych rodzajów kombuczy;

Analiza jakości produktów ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Analiza jakości surowców i produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;

Właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe powłok stosowanych w kontakcie z żywnością;

Wpływ genotypu i metod uprawy na zawartość wybranych związków bioaktywnych i alergennych u roślin sadowniczych (jabłka, rokitnik, aronia, berberys) uprawianych regionie południowo-wschodniej Polski.

Badania nad wytwarzaniem produktów na bazie miodu o zwiększonej aktywności biologicznej;

Pozyskiwanie składników bioaktywnych z roślin Żyworódki, poddanej procesowi ozonowania;

Badania nad działaniem przeciwdrobnoustrojowym i przeciwutleniającym ekstraktów, olejków eterycznych oraz suszy roślin przyprawowych zastosowanych jako dodatek w żywności;

Wykorzystanie związków polifenolowych roślin jagodowych w profilaktyce chorób nowotworowych układu pokarmowego;

Opracowanie innowacyjnych dodatków funkcjonalnych oraz żywności funkcjonalnej o zaprogramowanych właściwościach przeciwnowotworowych ograniczających zachorowalność na nowotwory układu pokarmowego. Wzbogacenie oferty rynkowej oraz konkurencyjności regionalnego przemysłu spożywczego

Modyfikacja składników bioaktywnych rzodkiewki czynnikami abiotycznymi;

Wpływ dawki i rodzaju kolagenu na właściwości probiotycznego owczego mleka fermentowanego.

 

Podjęte projekty badawcze  i zrealizowane w 2022/2023 r.

Kształtowanie jakości surowca mięsnego i jego produktów - dr hab. inż. prof. UR Mariusz Rudy;

Porównanie jakości miodów lokalnych i importowanych dostępnych na rynku podkarpackim oraz identyfikacja zafałszowań - dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan;

Ocena jakości mięsa drobiowego oraz drobiowych produktów mięsnych z udziałem dodatków pochodzenia roślinnego bogatych w składniki bioaktywne (3; 5) - dr hab. inż. prof. UR Jadwiga Topczewska;

Wpływ rodzaju związku wapnia i jego dawki na poprawę wydajności serów kwasowo-podpuszczkowych z mleka koziego - dr inż. Małgorzata Pawlos;

Wpływ dodatku owoców i liści jeżyny oraz maliny na właściwości zdrowotne miodu (3; 5) - dr Dorota Grabek-Lejko.

Opracowanie metody poszukiwania naturalnego barwnika spożywczych z odpadów po sortowaniu owoców żurawiny wieloowocowej - prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder;

Badanie zafałszowania mąki pszennej za pomocą hiperspektralnego obrazu Ramana - prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski;

Ocena właściwości fizykochemicznych i reologicznych skrobi ziemniaczanej i jęczmiennej, składu kwasów tłuszczowych i wartość żywieniowa oleju roślinnego i suszu ziemniaczanego w zależności od nawożenia - dr hab. inż. prof. UR Ewa Szpunar-Krok;

Modyfikacja składników bioaktywnych owoców czerwonej porzeczki czynnikami abiotycznymi - dr hab. inż. prof. UR Piotr Kuźniar;

Identyfikacja pestycydów, bakterii i mykotoksyn w owocach metodą SERS w zależności od sposobu uprawy jabłoni - prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski;

Ocena surowców pozyskiwanych z borówki wysokiej pod kątem ich składu chemicznego i wartości odżywczej - dr hab. inż. prof. UR Zbigniew Czerniakowski.

Badania nad modyfikacją procesów wytwarzania i składu w celu zwiększania potencjału biologicznego żywności

Wykorzystanie produktów pszczelich w projektowaniu żywności funkcjonalnej – dr hab. inż. prof. UR Małgorzata Dżugan;

Modelowanie właściwości probiotycznego koziego mleka  z kolagenem - dr hab. inż. prof. UR Agata Znamirowska;

Przeżywalność bakterii probiotycznych oraz biodostępność makroelementów z owczego i koziego mleka fermentowanego w warunkach symulowanego trawienia in vitro - dr hab. inż. prof. UR Agata Znamirowska;

Optymalizacja procesu hodowli drożdży piekarskich z wykorzystaniem odpadów przemysłu rolno – spożywczego jako składników podłoża w celu zwiększenia funkcjonalności ich biomasy - dr Maciej Kluz;

Badania nad wykorzystaniem młodych pędów sosny jako źródła związków bioaktywnych do wytwarzania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych - dr inż. Tomasz Piechowiak;

Badania nad czynnikami wspomagającymi kiełkowanie roślin w warunkach stresowych, ze szczególnym uwzględnieniem produkcji młodego jęczmienia na Podkarpaciu - dr inż. Natalia Matłok;

Zastosowanie microgreens jako żywności zasobnej w związki bioaktywne (4; 5) – dr Barbara Drygaś;

Zastosowanie ekstraktu z aronii zasobnego w związki fenolowe do modyfikacji właściwości skrobi pszennej - dr inż. Greta Adamczyk;

Poprawa właściwości prozdrowotnych kwasu chlebowego wytwarzanego z ziarna żyta krzycy - dr hab. inż. prof. UR Jan Buczek;

Analiza składu chemicznego grzybów jadalnych metodą SERS Ramana z regionu Podkarpacia - prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski;

Wpływ makuchów orzechowych na właściwości termiczne, reologiczne i funkcjonalne ciasta oraz zawartość składników prozdrowotnych, potencjał przeciwutleniający i właściwości fizykochemiczne pieczywa pszennego w czasie przechowywania – dr inż. Karolina Pycia;

Wytwarzanie i ocena skuteczności naturalnych środków higieny pozyskanych z odpadów przemysłu spożywczego - dr Maciej Kluz;

Określenie przeżywalności bakterii probiotycznych oraz biodostępności mikro- i makroelementów w synbiotycznych lodach z mleka owczego - mgr inż. Magdalena Kowalczyk;

Wartość prozdrowotna napojów na bazie ekstraktów liści krzewów owocowych i niedrzewnych surowców roślinnych - dr inż. Maria Czernicka;

Modyfikacja procesu wypieku pieczywa z mąki różnych gatunków zbóż oraz możliwości wzbogacenia produktu o substancje prozdrowotne - dr hab. inż. prof. UR Wacław Jarecki;

Zróżnicowanie oraz wykorzystanie okrzemek jako potencjalny zamiennik surowców z roślin alternatywnych – etap 2: analiza laboratoryjna metabolitów komórkowych - dr hab. prof. UR Teresa Noga, mgr Mateusz Rybak;

Wpływ genotypu na zawartość wybranych związków bioaktywnych i alergennych u roślin sadowniczych (jabłka, rokitnik, borówka wysoka) uprawianych regionie południowo-wschodniej Polski  (4; 5) - dr hab. inż. prof. UR Wojciech Litwińczuk;

Wpływ bioaktywnych składników roślin przyprawowych wykazujących właściwości antybakteryjne na stabilność mikrobiologiczną surowców i modelowych farszów mięsnych (3; 5) - dr Maciej Kluz.