Aparatura badawcza

Spektrometr Ramanowski inVia Qontor

Jest to najnowszej generacji Spektrometr Ramanowski inVia Qontor produkcji Renishaw, pozwalający na nieniszczącą szeroką identyfikację składu chemicznego badanego materiału (między innymi białka, cukrów, tłuszczy, kwasów nukleinowych, peptydów) oraz na badanie jego właściwości fizyko-chemicznych.

Spektrometr wyposażony jest w:

  • linie laserowe o długościach fali 532nm i 785nm;
  • system ultraszybkiego obrazowania 2D i 3D w układzie szybkiego mapowania typu Streamline i obrazowania metodą cyfrowej korelacji obrazu DIC;
  • układ odwzorowywania topografii próbki typu-LiveTrack, który pozwala na utrzymanie optymalnego zogniskowania i śledzenia ostrości zarówno w czasie jej podglądu jak i pomiaru;
  • oprogramowanie Particle Analysis do szybkiej, automatycznej identyfikacji cząstek, ich składu chemicznego, struktury, morfologii, rozkładu w próbce, co jest tak ważne w badaniach środowiskowych szczególnie mikroplastiku, pestycydów, WWA, dodatków do żywności, produktów farmaceutycznych, wykrywania zafałszowania żywności, leków, osadzonych układów koloidowych, materiałów śladowych, czy też może być wykorzystany w badaniach cytologicznych;
  • inkubator CO2pozwalający na wykonywanie badań przyżyciowych, w tym śledzenie in situ procesów biochemicznych zachodzących w komórkach, tkankach takich jak np. wchłanianie składników odżywczych, antybiotyków, nanomateriałów i innych składników środowiskowych, czy badanie toksyczności, monitorowanie procesów biochemicznych w czasie rzeczywistym np. produkcji roślinnych metabolitów;
  • bogaty zestaw bibliotek spektralnych, obiektywów i akcesoriów umożliwiający przeprowadzenie badań w szerokim zakresie identyfikacji próbek i zachodzących procesów biochemicznych. Istnieje możliwość wykonania pomiarów dla każdego rodzaju próbek.

Spektrometr masowy  IVD MALDI Biotyper sirius

Zainstalowana aparatura najnowszej generacji umożliwia szybką identyfikację drobnoustrojów oraz wykonanie nieinwazyjnych analiz biomolekularnych.

Spektrometr umożliwia:

  • identyfikację bakterii, grzybów nitkowych, widm mykobakterii oraz szczepów niebezpiecznych, łącznie do identyfikacji ponad 4 000 gatunków;
  • tworzenie własnych bibliotek szczepów bakteryjnych.

 

System zapewnia wykonanie oznaczeń zgodnie z certyfikatami ISO 16140-part 6  oraz AOAC-OMA (OMA#2017.09 i OMA#2017.10)

 

Wykaz pozostałej aparatury badawczej  

Chromatograf gazowy z detektorem MS

Chromatograf cieczowy HPLC z detektorem masowym

Zestaw do wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej HPTLC

Urządzenie spektrofotometryczne do pomiaru stężenia m.in. DNA i RNA

Spektrometr emisyjny z plazmą indukcyjną do wyznaczania składu elementarnego

System GC-MS do analiz toksykologicznych (z chromatografem)

Spektrofotometr absorpcji atomowej AAS - 3

Spektrometr MAS

Chromatograf jonowy

Spektrometr masowy  ICP

Moduł  Bentley Instruments

Analizator w bliskiej podczerwieni

Mikroskop skaningowy z przystawką EDS i katodoluminescencją

Mikroskop konfokalny

Analizator aminokwasów

Analizator tłuszczu z modułe liofilizacyjnym

Analizator termograwimetryczny Leco

Analizator oznaczający materiały organiczne

Analizator rtęci, chloru i fluoru

Aparat do oznaczania azotu ogólnego

Analizator elementarny CHNS

Kalorymetr Leco AC500 do oznaczania wartości energetycznej

System MALDI TOF MS Biotyper

Automatyczny system analizy wzrostu drobnoustrojów Bioscreen

Automatyczny analizator bakteriologiczny

Sekwenator Life Technologies

Aparat do detekcji ilości i amplifikacji Real Time PCR

Aparat do amplifikacji i inkubacji DNA

Bioreaktor BioFlo 415 i bioreaktory laboratoryjne

Aparat do ekstrakcji

Laboratoryjny  szybki ekstraktor ciśnieniowy

Maszyna wytrzymałościowa  z komorą klimatyczną i teksturometrem

Aparatura do hodowli linii komórkowych

Hybrydowy reaktor biologiczny

 

Laboratoria Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego

Laboratorium  agroekologii

Laboratorium  ochrony flory i fauny

Laboratorium podstaw  inżynierii  produkcji

Laboratorium biochemii i biologii komórki

Laboratorium biologii środowiska

Laboratorium ekologii gleb

Technologii produkcji roślinnej,

Chemii i toksykologii żywności

Fizjologii roślin

Linie technologiczne przetwarzania mięsa

Laboratorium analiz przetworów mięsnych

Linie technologiczne przetwarzania mleka

Laboratorium analiz mleka

Linie technologiczne przetwarzania ziarna

Laboratorium analiz wyrobów piekarniczych

Linie technologiczne przetwarzania owoców i warzyw

Laboratorium analiz przetworów owocowo-warzywnych

Laboratorium analiz instrumentalnych składników żywnościowych

Laboratorium mikrobiologiczne

Laboratorium pomiarów tekstury, reologii i wytrzymałości materiału

Laboratorium biotechnologii   

Laboratorium oceny sensorycznej

Pracownia hodowli linii komórkowych

Pracownia molekularnych metod identyfikacji bakterii i wirusów

Pracownia badania profilu kwasu tłuszczowego

Pracownia analiz jakości miodów i innych produktów pszczelich

Pracownia analizy jakości produktów mięsnych

Pracownia badania produktów biologicznego przetwarzania odpadów

Pracownia do oceny zawartości fluoru i chloru

Pracownia oznaczania mikotoksyn w żywności

Pracownia do oznaczania pozostałości pestycydów i patogenów

Laboratorium badania i oznaczania trwałości surowców i produktów

Laboratorium badania jakości i bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia człowieka