Aparatura badawcza
Spektrometr Ramanowski inVia Qontor
Jest to najnowszej generacji Spektrometr Ramanowski inVia Qontor produkcji Renishaw, pozwalający na nieniszczącą szeroką identyfikację składu chemicznego badanego materiału (między innymi białka, cukrów, tłuszczy, kwasów nukleinowych, peptydów) oraz na badanie jego właściwości fizyko-chemicznych.
Spektrometr wyposażony jest w:
- linie laserowe o długościach fali 532nm i 785nm;
- system ultraszybkiego obrazowania 2D i 3D w układzie szybkiego mapowania typu Streamline i obrazowania metodą cyfrowej korelacji obrazu DIC;
- układ odwzorowywania topografii próbki typu-LiveTrack, który pozwala na utrzymanie optymalnego zogniskowania i śledzenia ostrości zarówno w czasie jej podglądu jak i pomiaru;
- oprogramowanie Particle Analysis do szybkiej, automatycznej identyfikacji cząstek, ich składu chemicznego, struktury, morfologii, rozkładu w próbce, co jest tak ważne w badaniach środowiskowych szczególnie mikroplastiku, pestycydów, WWA, dodatków do żywności, produktów farmaceutycznych, wykrywania zafałszowania żywności, leków, osadzonych układów koloidowych, materiałów śladowych, czy też może być wykorzystany w badaniach cytologicznych;
- inkubator CO2pozwalający na wykonywanie badań przyżyciowych, w tym śledzenie in situ procesów biochemicznych zachodzących w komórkach, tkankach takich jak np. wchłanianie składników odżywczych, antybiotyków, nanomateriałów i innych składników środowiskowych, czy badanie toksyczności, monitorowanie procesów biochemicznych w czasie rzeczywistym np. produkcji roślinnych metabolitów;
- bogaty zestaw bibliotek spektralnych, obiektywów i akcesoriów umożliwiający przeprowadzenie badań w szerokim zakresie identyfikacji próbek i zachodzących procesów biochemicznych. Istnieje możliwość wykonania pomiarów dla każdego rodzaju próbek.
Spektrometr masowy IVD MALDI Biotyper sirius
Zainstalowana aparatura najnowszej generacji umożliwia szybką identyfikację drobnoustrojów oraz wykonanie nieinwazyjnych analiz biomolekularnych.
Spektrometr umożliwia:
- identyfikację bakterii, grzybów nitkowych, widm mykobakterii oraz szczepów niebezpiecznych, łącznie do identyfikacji ponad 4 000 gatunków;
- tworzenie własnych bibliotek szczepów bakteryjnych.
System zapewnia wykonanie oznaczeń zgodnie z certyfikatami ISO 16140-part 6 oraz AOAC-OMA (OMA#2017.09 i OMA#2017.10)
Wykaz pozostałej aparatury badawczej
Chromatograf gazowy z detektorem MS
Chromatograf cieczowy HPLC z detektorem masowym
Zestaw do wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej HPTLC
Urządzenie spektrofotometryczne do pomiaru stężenia m.in. DNA i RNA
Spektrometr emisyjny z plazmą indukcyjną do wyznaczania składu elementarnego
System GC-MS do analiz toksykologicznych (z chromatografem)
Spektrofotometr absorpcji atomowej AAS - 3
Spektrometr MAS
Chromatograf jonowy
Spektrometr masowy ICP
Moduł Bentley Instruments
Analizator w bliskiej podczerwieni
Mikroskop skaningowy z przystawką EDS i katodoluminescencją
Mikroskop konfokalny
Analizator aminokwasów
Analizator tłuszczu z modułe liofilizacyjnym
Analizator termograwimetryczny Leco
Analizator oznaczający materiały organiczne
Analizator rtęci, chloru i fluoru
Aparat do oznaczania azotu ogólnego
Analizator elementarny CHNS
Kalorymetr Leco AC500 do oznaczania wartości energetycznej
System MALDI TOF MS Biotyper
Automatyczny system analizy wzrostu drobnoustrojów Bioscreen
Automatyczny analizator bakteriologiczny
Sekwenator Life Technologies
Aparat do detekcji ilości i amplifikacji Real Time PCR
Aparat do amplifikacji i inkubacji DNA
Bioreaktor BioFlo 415 i bioreaktory laboratoryjne
Aparat do ekstrakcji
Laboratoryjny szybki ekstraktor ciśnieniowy
Maszyna wytrzymałościowa z komorą klimatyczną i teksturometrem
Aparatura do hodowli linii komórkowych
Hybrydowy reaktor biologiczny
Laboratoria Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego
Laboratorium agroekologii
Laboratorium ochrony flory i fauny
Laboratorium podstaw inżynierii produkcji
Laboratorium biochemii i biologii komórki
Laboratorium biologii środowiska
Laboratorium ekologii gleb
Technologii produkcji roślinnej,
Chemii i toksykologii żywności
Fizjologii roślin
Linie technologiczne przetwarzania mięsa
Laboratorium analiz przetworów mięsnych
Linie technologiczne przetwarzania mleka
Laboratorium analiz mleka
Linie technologiczne przetwarzania ziarna
Laboratorium analiz wyrobów piekarniczych
Linie technologiczne przetwarzania owoców i warzyw
Laboratorium analiz przetworów owocowo-warzywnych
Laboratorium analiz instrumentalnych składników żywnościowych
Laboratorium mikrobiologiczne
Laboratorium pomiarów tekstury, reologii i wytrzymałości materiału
Laboratorium biotechnologii
Laboratorium oceny sensorycznej
Pracownia hodowli linii komórkowych
Pracownia molekularnych metod identyfikacji bakterii i wirusów
Pracownia badania profilu kwasu tłuszczowego
Pracownia analiz jakości miodów i innych produktów pszczelich
Pracownia analizy jakości produktów mięsnych
Pracownia badania produktów biologicznego przetwarzania odpadów
Pracownia do oceny zawartości fluoru i chloru
Pracownia oznaczania mikotoksyn w żywności
Pracownia do oznaczania pozostałości pestycydów i patogenów
Laboratorium badania i oznaczania trwałości surowców i produktów
Laboratorium badania jakości i bezpieczeństwa żywności oraz zdrowia człowieka