Nazwa kierunku

Turystyka historyczna i kulturowa

Poziom i forma studiów

Studia I i II stopnia, stacjonarne

Opis kierunku/specjalności

Kierunek turystyka kulturowa i historyczna łączy wiedzę na temat dorobku kultury materialnej i duchowej człowieka ze znajomością zagadnień społecznych oraz ekonomiczno - prawnych. Kierunek ten pozwala nabyć umiejętności przydatne w zawodzie: pilot wycieczek, przewodnik, jak i do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie turystyki. Turystyka kulturowa i historyczna w znacznie szerszym zakresie niż w przypadku innych kierunków związanych z turystyką prezentuje wiedzę humanistyczną z zakresu historii i kultury świata oraz dziejów Polski. Zaznajamia i uczy interpretacji zasobów kultury materialnej i niematerialnej. Przybliża miejsca, postacie, produkty (m.in. kulinarne, rzemieślnicze), historyczne i współczesne wydarzenia, które stanowią o atrakcyjności poszczególnych regionów turystycznych.

Specjalności na I stopniu studiów:

  • Turystyka Kulturowa Europy Śródziemnomorskiej;
  • Przewodnik i Organizator Turystyki Wschodniej;
  • Animator Turystyki Kulturowej Regionu Karpackiego.

Specjalności na II stopniu studiów:

  • Turystyka etnograficzna Bałkanów;
  • Turystyka miejska Polski;
  • Turystyka regionalna.

Sylwetka absolwenta

Absolwenci posiadają wiedzę i umiejętności oraz kompetencje niezbędne przy planowaniu i organizacji imprez turystycznych, w tym w szczególności edukacyjnych i popularyzujących dziedzictwo kulturowe, prowadzeniu samodzielnej działalności gospodarczej w branży turystycznej, oprowadzania i pilotowania wycieczek krajowych i zagranicznych. Posiadają także umiejętność przygotowania oferty turystycznej dla różnych grup odbiorców. Dysponują poszerzoną oraz nowoczesną wiedzą historyczną w zakresie znajomości sposobów poznawania, propagowania i popularyzacji dziedzictwa historycznego oraz kulturowego w skali regionu, Polski oraz Europy. Potrafią animować różne formy działalności społeczności i organizacji lokalnych, w celu promocji regionu, Polski i Europy. Posiadają umiejętność pracy w zespole z uwzględnieniem specyfiki środowiska wielokulturowego i wielonarodowego. Umieją koordynować współpracę z różnymi instytucjami kulturalnymi takimi, jak: muzea, galerie sztuki, skanseny, domy kultury.

Absolwenci, w zależności od wyboru proponowanej specjalności, uzyskują także umiejętności w organizowaniu widowisk historycznych, rekonstrukcji militarnych, zdobywają niezbędne kwalifikacje do pracy jako przewodnik i pilot oraz jako animator wypoczynku, organizator tzw. eventów, wyjazdów integracyjnych, konferencji i sympozjów (tzw. event manager).Są przygotowani do pracy w biurach podróży, lokalnych stowarzyszeniach i organizacjach pozarządowych działających na rzecz zachowania i rozwoju dziedzictwa kulturowego oraz popularyzacji lokalnych badań historycznych.

Absolwenci tego kierunku zdobywają kwalifikacje w zakresie:

  • organizacji imprez turystycznych,
  • prowadzenia i obsługi ruchu turystycznego,
  • oprowadzania wycieczek miejskich i terenowych,
  • pilotażu wycieczek krajowych i zagranicznych,
  • promocji i popularyzacji dziedzictwa kulturowego,
  • krajoznawstwa i edukacji regionalnej.

Perspektywy zawodowe

Możliwość zatrudnienia w:

  • jednostkach administracji publicznej i jednostkach samorządowych związanych z turystyką lub kulturą,
  • instytucjach i organizacjach branżowych zajmujących się upowszechnianiem i organizacją turystyki (np. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze, Polska Organizacja Turystyczna),
  • punktach informacji turystycznej,
  • muzeach,
  • skansenach i miejscach pamięci,
  • instytucjach muzealno - historycznych (m.in. jako przewodnicy, animatorzy kultury);
  • firmach komercyjnych prowadzących działalność w zakresie turystyki lub kultury  (np. przedsiębiorstwa świadczące usługi z zakresu obsługi ruchu turystycznego, agencje promocyjne, redakcje mediów, prywatne muzea, izby regionalne itp.);
  • organizacjach pozarządowych prowadzących działalność w sektorze turystyki i kultury (Lokalne Grupy Działania, fundacje, stowarzyszenia itp.).