Aktualności

Wizyta studyjna dotycząca badań nad wykorzystaniem dzikich roślin w kuchni Tajwanu

W dniach 01-12 grudnia 2025 r. prof. dr hab. Łukasz Łuczaj w ramach wyjazdu studyjnego finansowanego przez program RiD odwiedził Tajwan. Głównym celem wizyty było zapoznanie z badaniami nad wykorzystaniem dzikich roślin w kuchni Tajwanu prowadzonymi przez prof. Joyce Yeh z National Dong Hwa University w Hualien. Na wyspie tej mieszka aż 16 mniejszości narodowych z grupy austronezyjskiej. Przechowali oni olbrzymią wiedzę o dzikiej kuchni. W wyjeździe profesorowi towarzyszyła jego magistrantka która zbierała materiał porównawczy do swojej pracy magisterskiej na temat użytkowania ziół medycyny chińskiej w Polsce.

Podczas wizyty gospodarze zorganizowali dla nas wycieczkę po lasach okolicy Hualien, zwiedzanie plantacji herbaty, wizytę w restauracji prowadzonej przez plemię Amis, serwującej dzikie rośliny jadalne, zwiedzanie dwóch targowisk z dzikimi roślinami jadalnymi oraz wizytę w muzeum dzikich warzyw w Hualien. Mieliśmy także okazję zwiedzić permakulturowy tropikalny ogród roślin jadalnych założony przez panią prof. Yeh.

Częścią wyjazdu była też wizyta w World Vegetable Center w Tainan, największym banku nasion warzyw na świecie (https://avrdc.org/our-work/managing-germplasm/) oraz spotkanie z kierownikiem banku nasion dr Maartenem van Zonneveldem i czeskim etnobotanikiem dr Lukasem Pawerą.

 

Relacje z wizyty można zobaczyć na kanale youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=MrvuKpsufGw&t=514s

https://www.youtube.com/watch?v=mZODxheF5XM

https://www.youtube.com/watch?v=E6mSUfPq-FA

https://www.youtube.com/watch?v=bMpaV_5N2Ho

wstecz