dr inż. Katarzyna Rolf
- Jednostka:
Instytut Technologii Żywności i Żywienia / Institut of Food Technology and Nutrition - Budynek: d9
- Pokój: 242
- Nr telefonu: (17) 785 52 42
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0002-7189-289X
- Konsultacje dla studentów: piątek 11.30-13.00
Informacje
Zainteresowania naukowe:
- sposób żywienia i stan odżywienia różnych grup populacyjnych;
- wpływ elementów stylu życia, w tym czynników żywieniowych na starzenie się organizmu;
- edukacja żywieniowa różnych grup populacyjnych;
- zdrowie publiczne;
- diety alternatywne.
Research interests:
- diet and nutritional status of various age groups;
- influence of lifestyle factors, including dietary habits, on aging;
- nutritional education;
- public health;
- alternative diets.
Publikacje
- [współaut.] Gutkowska K, Frąckiewicz J, Hamulka J [et al.] Hydration status, frequency of consumption of water-rich foods, and anthropometric measurements in 10-12-year-old Polish schoolchildren. - Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 2025, Vol. 32, nr 1, s. 104-110
- [współaut.] Adamczyk G Analiza spożycia suplementów diety wspomagających redukcję masy ciała W: XLVII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN : Doskonalenie Żywności i Żywienia dla Zachowania Komfortu Życia Człowieka, Olsztyn 3-4 lipca 2025 / red. naukowa Bartosz Brzozowski, Anna Iwaniak, Justyna Borawska-Dziadkiewicz, Małgorzata Darewicz. Olsztyn, Uniwersytet Warmińko-Mazurski: 2025, S. 83-84
- [współaut.] Januszko O Intake of selected vitamins and the prevalence of frailty syndrome among the elderly people W: 4th International Scientific Conference of the "Dilemmas of Human Nutrition Sciences - Today and Tomorrow" : "Plant diet - benefits and risk", June 12-13, 2025 Białystok
- [współaut.] Sierokosz A Wpływ czasu przechowywania na aktywność antyoksydacyjną oraz cechy organoleptyczne napoju typu smoothie z dodatkiem soku z owoców rokitnika W: Aktualne wyzwania współczesnej dietetyki / red. Joanna Gromadzka-Ostrowska. Warszawa ; Łódź, Wydawnictwo Naukowe ArchaeGraph Diana Łukomiak: 2025, S. 157-167
- [współaut.] Cebulak T Dietary habits of early school-aged children and nutritional knowledge of their parents. - Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2024, R. 75, nr 4, s. 349-358
- [współaut.] Januszko O Risk Factors for a Higher Dietary Acid Load (Potential Renal Acid Load) in Free-Living Elderly in Poland. - Nutrients, 2024, Vol. 16, iss. 19
- [współaut.] Cebulak T Analiza rynku i spożycie suplementów diety zawierających witaminę D W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S.27-39
- [współaut.] Cebulak T Substancje biologiczne aktywne w fotoprofilaktyce ochrony skóry W: Uwarunkowania produkcji żywności. Cz. 6 / red. Grażyna Gajdek, Czesław Puchalski. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2024, S.49-61
- [współaut.] Cebulak T, Kmiecik K Zwyczaje żywieniowe dzieci wczesnoszkolnych oraz wiedza żywieniowa ich rodziców W: VIII Narodowy Kongres Żywieniowy. Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci i młodzieży : Książka abstraktów, S.18
- [współaut.] Sierkosz A Wpływ czasu przechowywania na aktywność antyoksydacyjną oraz cechy organoleptyczne napoju typu smoothie z dodatkiem soku z owoców rokitnika W: X Jubileuszowa Konferencja Naukowa "Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego", 14-15 listopada 2024 r, Warszawa
- [współaut.] Pietruszka B Identification of risk factors for the frailty syndrome in women compared with men W: 3rd International Scientific Conference in the "Dilemmas of Human Nutrition Sciences - Today and Tomorrow" : Series "Nutrition and Women's Health", Poznań, 22-23 June 2023
- [współaut.] Rico Teomiro C, Rumbak I Comparison of bioimpedance and variety of food consumption between Polish, Spanish and Croatian female students - pilot study W: 3rd International Scientific Conference in the "Dilemmas of Human Nutrition Sciences - Today and Tomorrow" : Series "Nutrition and Women's Health", Poznań, 22-23 June 2023
- [współaut.] Santoro A, Martucci M, Pietruszka B The Association of Nutrition Quality with Frailty Syndrome among the Elderly. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2022, Vol. 19, iss. 6
- [współaut.] Grootswagers P, Mensink M, Berendsen A [et al.] Vitamin B-6 intake is related to physical performance in European older adults : results of the New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe (NU-AGE) study. - American Journal of Clinical Nutrition, 2021, Vol. 113, iss. 4, p. 781-789
- [współaut.] Januszko O, Frąckiewicz J, Madej D [et al.] The Influence of Iron and Zinc Supplementation on Iron Apparent Absorption in Rats Fed Vitamins and Minerals Reduced Diets. - Biological Trace Element Research, 2021, Vol. 199, iss. 8, p. 3013-3020
- Changes in selected food groups intake by adults in Poland compared to before the pandemic period W: 8th International Conference "Human - Nutrition - Environment"
- [współaut.] Pietruszka B Sposób żywienia osób starszych w zależności 60 od występowania zespołu słabości W: Żywienie a jakość życia osób starszych : Materiały konferencyjne Międzynarodowej Konferencji Naukowej Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych z cyklu pt. "Dylematy nauki o żywieniu człowieka - dziś i jutro", Warszawa, 23-24 czerwca 2021 r. / kom. nauk. Jadwiga Hamułka. Warszawa, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych: 2021
- Oznaczenie zawartości fluoru w butelkowanych wodach pitnych W: Ogólnopolska Konferencja Naukowa pt. "Człowiek-Żywność -Środowisko", Rzeszów, 15.10.2021
- [współaut.] Pietruszka B, Baran I, Jaworska G Występowanie zespołu słabości oraz ryzyka żywieniowego wśród osób starszych korzystających z dziennych domów seniora. - Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, R. 27, nr 1, s. 137-147
- [współaut.] Sicińska E, Pietruszka B, Januszko O [et al.] Intake of Vitamins and Minerals From Voluntarily Fortified Foods and/or Dietary Supplements in School Adolescents in Central-Eastern Poland. - Frontiers in Public Health, 2020, Vol. 8
- [współaut.] Baran I, Jaworska G Ryzyko występowania niedożywienia w wybranej grupie osób starszych, W: Postęp w naukach o żywieniu człowieka / redakcja naukowa Czesław Puchalski, Grażyna Gajdek, Grażyna Jaworska, Teresa Witczak. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 7-16
- [współaut.] Baran I, Jaworska G Występowanie zespołu słabości a zwyczaje żywieniowe osób starszych z Dziennych Domów Seniora w Warszawie i Rzeszowie W: VIII Ogólnopolska Konferencja Naukowa z cyklu Żywność - Żywienie - Dietetyka na temat "Żywienie i dietetyka osób starszych"