mgr Karolina Stępień

  • Jednostka:
    Kolegium Nauk Medycznych
  • Budynek: A5
  • Pokój: 111
  • Nr telefonu: 17 8518905
  • Email: [email protected]
  • Konsultacje: środa 16.30-18.00

Informacje

  • Mołoń M., Szlachcikowska D., Stępień K., Kielar P., Galiniak S. (2022) Two faces of TEMPO (2,2,6,6-tetramethylpiperidinyl-1-oxyl) - An antioxidant or a toxin? Biochim Biophys Acta Mol Cell Res2023 Feb;1870(2):119412.
  • Mołoń M., Stępień K., Kielar P., Vasileva B., Lozanska B., Staneva D., Ivanov P., Kula-Maximenko M., Molestak E., Tchórzewski M., Miloshev G., Georgieva M. (2022) Actin-Related Protein 4 and Linker Histone Sustain Yeast Replicative Ageing, Cells Sep 3;11(17):2754.
  • Dżugan, M.; Miłek, M.; Kielar, P.; Stępień, K.; Sidor, E.; Bocian, A. (2022) SDS-PAGE Protein and HPTLC Polyphenols Profiling as a Promising Tool for Authentication of Goldenrod Honey. Foods, 11, 2390.
  • Stępień K., Skoneczna A., Kula-Maximenko M., Jurczyk Ł., Mołoń M. (2022) Depletion of the Origin Recognition Complex Subunits Delays Aging in Budding Yeast Cells Apr 7;11(8):1252.
  • Miłek M., Grabek-Lejko D., Stępień K., Sidor E., Mołoń M., Dżugan M. (2021) The enrichment of honey with Aronia melanocarpa fruits enhances its in vitro and in vivo antioxidant potential and intensifies its antibacterial and antiviral properties. Food&Function Jul (12): 8920.
  • Czachor J., Miłek M., Galiniak S., Stępień K., Dżugan M., Mołoń M. (2020) Coffee Extends Yeast Chronological Lifespan through Antioxidant Properties. Int J Mol Sci. Dec; 21(24): 9510.
  • Stępień K., Wojdyła D., Nowak K., Mołoń M. (2020) Impact of curcumin on replicative and chronological aging in the Saccharomyces cerevisiae yeast. Biogerontology Feb;21(1), s.109-123.
  • Wojdyła D., Stępień K., Ciak B., Mołoń M. (2019) Rola stresu oksydacyjnego w starzeniu się drożdży Saccharomyces cerevisiae Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, Lublin, s. 17-30
  • Stępień K., Wojdyła D., Mołoń M. (2019) Wykorzystanie drożdży pączkujących Saccharomyces cerevisiae w badaniach nad wpływem restrykcji kalorycznej na aktywność metaboliczną i starzenie komórek Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, Lublin, s. 31-38
  • Stępień K., Nowak K., Mołoń A. (2018) Aktywność enzymów antyoksydacyjnych w komórce podczas procesu starzenia [w:] red. Maciąg M., Maciąg K. Najnosze doniesienia z zakresu enzymologii i nauk pokrewnych Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, Lublin, s. 105-113
  • Stępień K., Mołoń M. (2017) Resweratrol – znaczenie i funkcje biologiczne [w:] red. Kwolek-Mirek M., Mołoń M. Wybrane substancje o znaczeniu biologicznym – spojrzenie młodych naukowców CRAETIVETIME, Kraków, s. 46-52
  • Stępień K., Mołoń M. (2016) Rola sirtuin w procesie starzenia drożdży Saccharomyces cerevisiae [w:] oprac. Kuczera M., Pietras M. Spojrzenie młodych naukowców na rozwój nauk biologicznych i chemicznych CREATIVETIME, Kraków s. 35-36