dr n. o zdr. inż Ewelina Polak-Szczybyło Ewelina Polak-Szczybyło
- Jednostka:
Katedra Dietetyki - Budynek: G5
- Pokój: 104
- Nr telefonu: -
- Email: [email protected]
- ORCID: 0000-0003-4766-6398
- Konsultacje dla studentów: -
Informacje
Adiunkt w Katedrze Dietetyki Wydziału Nauk o Zdrowiu i Psychologii Collegium Medicum Uniwersytetu Rzeszowskiego. W pracy naukowej koncentruje się na zdrowotnych aspektach otyłości, ze szczególnym uwzględnieniem zależności między modyfikowalnymi czynnikami stylu życia (takimi jak składniki odżywcze, grupy żywności, stres, sen i aktywność fizyczna) a markerami zapalnymi i immunometabolicznymi. Analizuje rolę przewlekłego stanu zapalnego o niskim nasileniu (low-grade inflammation) w rozwoju powikłań metabolicznych u osób z nadmierną masą ciała. Interesuje się również psychologicznymi uwarunkowaniami otyłości, metodami jej leczenia oraz wpływem żywienia na funkcjonowanie układu odpornościowego.
Prowadzi zajęcia dydaktyczne, opiekuje się pracami dyplomowymi oraz aktywnie angażuje się w działalność popularyzatorską i organizacyjną. Od 2021 roku pełni funkcję opiekuna Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Człowieka przy Katedrze Dietetyki, z którym realizuje projekty naukowe i edukacyjne promujące zdrowe nawyki żywieniowe oraz żywienie w różnych jednostkach chorobowych. Jest koordynatorem Pracowni Badań nad Otyłością na Uniwersytecie Rzeszowskim oraz członkinią Polskiego Towarzystwa Dietetyki, Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości oraz Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Assistant Professor at the Department of Dietetics, Faculty of Health Sciences and Psychology, Collegium Medicum of the University of Rzeszów.
Her research focuses on the health-related aspects of obesity, with particular emphasis on the relationships between modifiable lifestyle factors (such as nutrients, food groups, stress, sleep, and physical activity) and inflammatory and immunometabolic markers. She analyzes the role of low-grade inflammation in the development of metabolic complications in individuals with excess body weight. Her interests also include the psychological determinants of obesity, methods of its treatment, and the impact of nutrition on immune system functioning.
She teaches academic courses, supervises theses, and actively engages in outreach and organizational activities. Since 2021, she has served as the supervisor of the Student Scientific Circle of Human Nutrition at the Department of Dietetics, with which she conducts scientific and educational projects promoting healthy eating habits and nutrition in various disease conditions. She is the coordinator of the Obesity Research Laboratory at the University of Rzeszów and a member of the Polish Society of Dietetics, the Polish Association for the Study of Obesity, and the Polish Coeliac Society.
Publikacje
- [współaut.] Fic W Dietary Factors Influencing the Intensity of Low-Grade Inflammation in Obesity. - Obesities, 2025, Vol. 5, iss. 1
- [współaut.] Kocan R, Śnieżek J, Lepianka P Pilot studies : Vitamin supplements - what drives consumers from the Podkarpackie region and do they need education?. - Polish Journal of Applied Science, 2025, Vol. 10, nr 1, 10-14
- [współaut.] Musz P, Smorąg W, Ryś G [et al.] The Frequency, Preferences, and Determinants of Energy Drink Consumption Among Young Polish People After the Introduction of the Ban on Sales to Minors. - Nutrients, 2025, Vol. 17, iss. 16
- [współaut.] Pelc A The Impact of Nutrition on Endometriosis Complaints in Patients Using and Not Using Hormone Therapy. - Nutrients, 2025, Vol. 17, iss. 17
- [współaut.] Pelc A, Fic W, Typrowicz T Physiological Mechanisms of and Therapeutic Approaches to the Gut Microbiome and Low-Grade Inflammation in Obesity. - Current Issues in Molecular Biology, 2025, Vol. 47, iss. 8
- [współaut.] Sethia Y, Tabarkiewicz J Bromelain in Obesity Therapy : A Review of Anti-Inflammatory and Metabolic Mechanisms. - International Journal of Molecular Sciences, 2025, Vol. 26, iss. 17
- [współaut.] Sokal-Dembowska A, Helma K, Musz P [et al.] Physical Activity and Metabolic Disorders -What Does Gut Microbiota Have to Do with It?. - Current Issues in Molecular Biology, 2025, Vol. 47, no. 8
- [współaut.] Tabarkiewicz J The Influence of Body Composition, Lifestyle, and Dietary Components on Adiponectin and Resistin Levels and AR Index in Obese Individuals. - International Journal of Molecular Sciences, 2025, Vol. 26, iss. 1
- [współaut.] Babiak K, Gembarowska N Popularity of alternative treatment methods among the "amazons" from teh podkarpackie reion W: The Book of Articles : National Scientific Conference "Knowledge - Key to Success" IX edition, January 25, 2025 / editors Kępczak Norbert, Perek-Długosz Aleksandr, Solarczyk Paweł. Łódź, Promovendi Foundation Publishing: 2025, S. 12-20
- [współaut.] Kocan R Wpływ diety i suplementacji na proces nowotworzenia W: Dieta w leczeniu chorób cywilizacyjnych - najnowsze doniesienia / redakcja Małgorzata Anna Lewandowska. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2025, S. 94-106
- [współaut.] Pelc A, Winiarska M, Stępień A Jak dieta, fizjoterapia i aspekty psychologiczne mogą wpływać na poziom bólu w endometriozie? W: Profilaktyka zdrowotna i nowoczesne strategie leczenia - od prewencji do terapii. T. 1 / red. Alicja Danielewska, Monika Maciąg. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2025, S. 108-121
- [współaut.] Pieniążek A, Ciołkosz K, Typrowicz T Skuteczność popularnych diet w leczeniu otyłości - analiza badań i rekomendacji W: Dieta w leczeniu chorób cywilizacyjnych - najnowsze doniesienia / redakcja Małgorzata Anna Lewandowska. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2025, S. 27-47
- [współaut.] Tabarkiewicz J Influence of dietary and lifestyle factors on levels of inflammatory markers (IL-6, IFN-γ and TNF-α) in obese subjects. - Central European Journal of Immunology, 2024, Vol. 49, nr 1, s. 19-25
- [współaut.] Michońska I, Sokal-Dembowska A, Jarmakiewicz-Czaja S [et al.] Nutritional Issues Faced by Patients with Intestinal Stoma : A Narrative Review. - Journal of Clinical Medicine, 2023, Vol. 12, no. 2
- [współaut.] Pelc A, Winiarska M, Godula J [et al.] Low Self-Esteem and Life Satisfaction as a Significant Risk Factor for Eating Disorders among Adolescents. - Nutrients, 2023, Vol. 15, iss. 7
- [współaut.] Stępień A, Zielińska M, Dąbrowski M Hashimoto Thyroiditis, but Not Hypothyroidism Due to Other Causes, Is Associated with Lower Phase Angle Score in Adult Women : A Pilot Cross-Sectional Study. - Journal of Clinical Medicine, 2023, Vol. 12, no. 1
- Low-Grade Inflammation and Role of Anti-Inflammatory Diet in Childhood Obesity. - International Journal of Environmental Research and Public Health, 2023, Vol. 20, iss. 3
- [współaut.] Nawrot K, Stępień A Characteristics of the health-promoting properties of Cornus mas. - European Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2022, Vol. 20, nr 2, s. 217-223
- [współaut.] Tabarkiewicz J IL-17A, IL-17E and IL-17F as Potential Biomarkers for the Intensity of Low-Grade Inflammation and the Risk of Cardiovascular Diseases in Obese People. - Nutrients, 2022, Vol. 14, iss. 3
- [współaut.] Nawrot K, Stępień A, Bartusik-Aebisher D [et al.] Edible dogwood - a source of compounds with high biological activity. - European Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2021, Vol. 19, supl. conference summary, s. 26
- [współaut.] Stępień A, Gol O, Tabarkiewicz J Potential Immunomodulatory Effects from Consumption of Nutrients in Whole Foods and Supplements on the Frequency and Course of Infection : preliminary Results. - Nutrients, 2021, Vol. 13, iss. 4
- [współaut.] Zielińska M, Dereń K, Stępień A The Role of Bioactive Compounds of Nigella sativa in Rheumatoid Arthritis Therapy-Current Reports. - Nutrients, 2021, Vol. 13, iss. 10
- [współaut.] Nawrot K, Stępień A, Bartusik-Aebisher D [et al.] Dereń jadalny - źródło związków o wysokiej aktywności biologicznej W: I Sesja Konferencji Kół Naukowych Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego, 27-28 maja 2021 r.. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021
- [współaut.] Stępień A, Zielińska M Stopień zaawansowania insulinooporności na podstawie wskaźników biochemicznych w odniesieniu do wyników analizy składu ciała W: Wybrane aspekty stanu zdrowia osób mieszkających na terenie Polski - przegląd i badania. T. 1 / redakcja Beata Bujalska, Kinga Kalbarczyk. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2021, S. 183-196
- [współaut.] Zielińska M, Sobek G, Stępień A Low-carbohydrate diet in glioblastoma treatment - mechanism of action and safety W: Advances in Biomedical Research - Cancer and Miscellaneous / eds. Izabela Młynarczuk-Biały, Łukasz Biały. Lublin ; Warszawa, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2021, S. 68-77
- [współaut.] Zielińska M, Stępień A Wpływ składników odżywczych oraz grup produktów na wynik kalorymetrii pośredniej u osób z otyłością W: Wybrane aspekty stanu zdrowia osób mieszkających na terenie Polski - przegląd i badania. T. 1 / redakcja Beata Bujalska, Kinga Kalbarczyk. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2021, S. 228-238
- [współaut.] Zielińska M, Stępień A Wpływ składu ciała mierzony metodą bioimpedancji na wynik kalorymetrii pośredniej u osób otyłych z terenu województwa podkarpackiego W: Wybrane aspekty stanu zdrowia osób mieszkających na terenie Polski - przegląd i badania. T. 1 / redakcja Beata Bujalska, Kinga Kalbarczyk. Lublin, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.: 2021, S. 197-206
- Składniki żywieniowe o właściwościach przeciwzapalnych jako skuteczna strategia obniżania natężenia przewlekłego stanu zapalnego w otyłości W: Różnorodność problemów klinicznych i badawczych w naukach o zdrowiu. T. 1 / pod redakcją Lidii Perenc. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 33-45
- Wspomaganie płodności dietą W: Różnorodność problemów klinicznych i badawczych w naukach o zdrowiu. T. 1 / pod redakcją Lidii Perenc. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2021, S. 11-19
- [współaut.] Sobek G, Stępień A, Tobiasz-Kałkun N Preferencje i wrażliwość smakowa a problem nadmiernej masy ciała u dzieci i młodzieży W: Współczesne kierunki badań w naukach o zdrowiu / pod redakcją Lidii Perenc. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2020, S. 28-41
- [współaut.] Łuszczki E, Jarmakiewicz-Czaja S, Motyka E [et al.] Zaburzenia karmienia jako problem multidyscyplinarny. - Standardy Medyczne. Pediatria, 2019, t. 16, nr 5, s. 631-636
- [współaut.] Dereń K, Łuszczki E, Wyszyńska J [et al.] Risk factors for overweight and obesity in pre-school children. - European Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2018, vol. 16, nr 1, s. 5-13
- [współaut.] Jarmakiewicz-Czaja S, Łuszczki E, Sobek G [et al.] Żywienie noworodków urodzonych przedwcześnie po wypisie ze szpitala. - Standardy Medyczne. Pediatria, 2018, Vol. 15, nr 2, s. 291-291
- [współaut.] Sokal-Dembowska A, Łuszczki E, Jarmakiewicz-Czaja S [et al.] Wprowadzanie pokarmów uzupełniających do diety niemowlęcia. - Standardy Medyczne. Pediatria, 2018, Vol. 15, nr 3, s. 425-431
- [współaut.] Dereń K, Łuszczki E, Buczkowicz P [et al.] Nutritional behavior and the use of oral contraception in women of childbearing age W: The faces of contemporary pediatrics : from clinical problems to public health : International Paediatric Conference: Rzeszów, Poland: 24-26 May 2018: abstract book. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2018, S. 28
- [współaut.] Dereń K, Łuszczki E, Warchoł P [et al.] Nutritional behavior of women with polycystic ovary syndrome W: The faces of contemporary pediatrics : from clinical problems to public health : International Paediatric Conference: Rzeszów, Poland: 24-26 May 2018: abstract book. Rzeszów, Uniwersytet Rzeszowski: 2018, S. 29
- [współaut.] Dereń K, Gaweł M, Łuszczki E [et al.] Nutritional behavior of pregnant women from the Podkarpacie province. - European Journal of Clinical and Experimental Medicine, 2017, vol. 15, nr 4, s. 322-329
- [współaut.] Dereń K, Łuszczki E, Sobek G [et al.] Aktualna Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w profilaktyce chorób cywilizacyjnych wśród dzieci i młodzieży. - Standardy Medyczne. Pediatria, 2016, T. 13, nr 6, s. 1007-1017