Probiotyczne mleko fermentowane z dodatkiem związków bioaktywnych / Probiotic fermented milk with added bioactive compounds

 

Opis w języku polskim

Description in English

Dyscyplina / Discipline

Technologia żywności i żywienia

Food and nutrition technology

Promotor / Supervisor

Dr hab. inż. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof. UR

([email protected])

Assoc. Prof. Agata Znamirowska-Piotrowska, PhD

([email protected])

Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic

Probiotyczne mleko fermentowane z dodatkiem związków bioaktywnych

Probiotic fermented milk with added bioactive compounds

Opis tematu badawczego / Description of the research topic

Zastosowanie składników bioaktywnych zawartych w algach lub wyciągach roślinnych do opracowania funkcjonalnego mleka fermentowanego przez monokultury probiotyczne. Ocena wpływu dodatków na czas fermentacji, przeżywalność probiotyków w czasie przechowywania oraz cechy fizykochemiczne i sensoryczne mleka fermentowanego. Określenie biodostępności związków oraz przeżywalności komórek bakterii metodą symulowanego trawienia in vitro.

Use of bioactive components contained in algae or plant extracts to develop functional fermented milk by probiotic monocultures. Evaluation of the effects of additives on fermentation time, probiotic survival during storage, and physicochemical and sensory characteristics of fermented milk. Determination of compound bioavailability and bacterial cell survival by simulated in vitro digestion.

Słowa klucze / Keywords

Mleko, probiotyk, związki bioaktywne

Milk, probiotic, bioactive compounds,

Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student

Komunikatywność, pracowitość i dociekliwość naukowa, umiejętność pisania artykułów naukowych w języku angielskim, umiejętność pracy w laboratorium

Communicative, hard-working and scientifically inquisitive, ability to write scientific articles in English, ability to work in the laboratory