Zastosowanie innowacyjnych metod utrwalania mięsa i jego przetworów i ich wpływ na trwałość przechowalniczą oraz jakość tych produktów / The use of innovative methods of preserving meat and its products and their impact on the shelf life and quality

 

Opis w języku polskim

Description in English

Dyscyplina / Discipline

Technologia żywności i żywienia

Food and nutrition technology

Promotor / Supervisor

Dr hab. inż. Mariusz Rudy, prof. UR

([email protected])

Assoc. Prof. Mariusz Rudy, PhD

([email protected])

Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic

Zastosowanie innowacyjnych metod utrwalania mięsa i jego przetworów i ich wpływ na trwałość przechowalniczą oraz jakość tych produktów

The use of innovative methods of preserving meat and its products and their impact on the shelf life and quality of these products

Opis tematu badawczego / Description of the research topic

Wydłużenie okresu trwałości mięsa wieprzowego i jego produktów jest dla wielu producentów istotnym elementem wpływającym na poprawę ich wyników ekonomicznych. Konsument oczekuje z kolei bezpiecznej i wygodnej żywności o wysokiej jakości i walorach smakowych, z wydłużonym jednocześnie okresem trwałości przechowalniczej. W ostatnich latach zintensyfikowano badania nad przedłużeniem okresu trwałości produktów żywnościowych z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć nauki i techniki, takich jak: plazma niskotemperaturowa, pulsujący strumień światła, ultradźwięki, czy wirujące pola magnetyczne. Celem badań będzie zastosowanie najnowszych osiągnięć nauki i techniki (plazma niskotemperaturowa; ultradźwięki; wirujące pola magnetyczne; pulsujący strumień światła) do przedłużenia trwałości mięsa i jego przetworów bez pogorszenia cech jakościowych tych produktów.

 

Extending the shelf life of pork and its products is for many producers an important element contributing to the improvement of their economic results. The consumer, in turn, expects safe and convenient food of high quality and taste, with an extended shelf life. In recent years, research has been intensified to extend the shelf life of food products using the latest achievements of science and technology, such as: low-temperature plasma, pulsating light beam, ultrasounds or rotating magnetic fields. The aim of the research will be to apply the latest achievements of science and technology (low-temperature plasma; ultrasounds; rotating magnetic fields; pulsating light beam) to extend the shelf life of meat and its products without deteriorating the quality characteristics of these products.

Słowa klucze / Keywords

Utrwalanie mięsa; przetwory mięsne; jakość żywności, przechowywanie

Meat preservation; meat products; food quality, storage

Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student

Znajomość teoretyczna i praktyczna zagadnień związanych z oceną jakości mięsa i jego produktów, a także metodologii badań oraz aparatury z zakresu analizy mięsa i produktów mięsnych.

 

Theoretical and practical knowledge of issues related to the assessment of the quality of meat and its products, as well as research methodology and apparatus for the analysis of meat and meat products.