Wykorzystanie owoców jagodowych w projektowaniu żywności o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym / The use of berries in the design of food with targeted pro-health potential

 

Opis w języku polskim

Description in English

Dyscyplina / Discipline

Technologia żywności i żywienia

Food and nutrition technology

Promotor / Supervisor

Dr hab.  Ireneusz Kapusta, prof. UR ([email protected])

Assoc. Prof. Ireneusz Kapusta, PhD. ([email protected])

Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic

Wykorzystanie owoców jagodowych w projektowaniu żywności o ukierunkowanym potencjale prozdrowotnym

The use of berries in the design of food with targeted pro-health potential

Opis tematu badawczego / Description of the research topic

Obecne trendy żywieniowe i świadomość konsumentów zorientowane są na relację między spożywaną

żywnością i stosowaniem naturalnej diety a wpływem na stan zdrowia i prewencją chorób. Konsekwentnie,

rosnące zagrożenia zdrowotne związane z nieodpowiednim odżywianiem zwiększają presję rozwoju innowacji i produktów funkcjonalnych ukierunkowanych na surowce roślinne o udowodnionym działaniu

prozdrowotnym. W tym kontekście, owoce jagodowe wpisują się w strategię poszukiwania naturalnych czynników profilaktyki chorób niezakaźnych, jednak ich walory sensoryczne i złożoność fazy hydrofilowo-lipidowej stanowią wyzwanie nie tylko dla konsumentów, ale także

dla przemysłu spożywczego.

Celem założonego doktoratu będzie określenie profilu prozdrowotnego wybranych owoców jagodowych i opracowanie technologii otrzymywania funkcjonalnych i atrakcyjnych sensorycznie produktów o ukierunkowanych

właściwościach prozdrowotnych. Realizacja doktoratu przebiegnie w następujących etapach badawczych:  (1) analiza frakcji biologicznie aktywnej wybranych owoców jagodowych; (2) optymalizacja procesu otrzymywania zagęszczonej frakcji związków biologicznie aktywnych w formie nutraceutyku 3) opracowanie recepturowe i optymalizacja technologii otrzymywania produktów funkcjonalnych (4) analiza właściwości fizykochemicznych i potencjału prozdrowotnego otrzymanych produktów funkcjonalnych

Current nutritional trends and consumer awareness are focused on the relationship between food and drink

food and the use of a natural diet and the impact on health and disease prevention. consequently, growing health risks associated with inadequate nutrition increase the pressure to develop innovations and functional products focused on plant raw materials with proven effects pro-health. In this context, berries are part of the strategy of searching for natural factors in the prevention of non-communicable diseases, but their sensory qualities and the complexity of the hydrophilic-lipid phase are a challenge not only for consumers, but also for the food industry.

The aim of the assumed doctorate will be to determine the pro-health profile of selected berries and to develop technologies for obtaining functional and sensory attractive products with targeted health-promoting properties. The implementation of the doctorate will be carried out in the following research stages: (1) analysis of the biologically active fraction of selected berries; (2) optimization of the process of obtaining a concentrated fraction of biologically active compounds in the form of a nutraceutical 3) formulation development and optimization of the technology for obtaining functional products (4) analysis of the physicochemical properties and health-promoting potential of the obtained functional products

Słowa klucze / Keywords

Owoce jagodowe, nutraceutyki, związki polifenolowe, aktywność przeciwutleniająca

Berries, nutraceuticals, polyphenolic compounds, antioxidant activity

Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student

Wiedza z zakresu technologii żywności w tym z zakresu projektowaniu żywności prozdrowotnej, znajomość technik chromatografii cieczowej. Umiejętność pracy w laboratorium badawczym

Knowledge of food technology, including health-promoting food design, knowledge of liquid chromatography techniques. Ability to work in a research laboratory