Wykorzystanie synergizmu produktów pszczelich i ziół w projektowaniu żywności funkcjonalnej / The use of synergism of bee products and herbs in the design of functional food

 

Opis w języku polskim

Description in English

Dyscyplina / Discipline

Technologia żywności i żywienia

Food and nutrition technology

Promotor / Supervisor

Dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR ([email protected])

dr inż. Michał Miłek ([email protected]) – promotor pomocniczy

Assoc. Prof. Malgorzata Dżugan, PhD ([email protected])/

Michał Miłek, PhD ([email protected]) - assistant supervisor

Tytuł tematu badawczego / Title of the research topic

Wykorzystanie synergizmu produktów pszczelich i ziół
w projektowaniu żywności funkcjonalnej

The use of synergism of bee products and herbs in the design of functional food

Opis tematu badawczego / Description of the research topic

Tematyka badawcza jest skoncentrowana na analizie składu chemicznego i aktywności biologicznej wybranych ziół i produktów pszczelich (np. miód, propolis, pierzga) oraz interakcji pomiędzy składnikami bioaktywnymi tych surowców naturalnych. Badania prowadzone będą z wykorzystaniem tradycyjnych i zaawansowanych technik analitycznych (spektrometria UV-VIS i IR, HPLC, HPTLC, ELISA, elektroforetyczna analiza białek), w ścisłej współpracy z innymi ośrodkami naukowymi oraz branżą pszczelarską i producentami ziół w regionie. Prace badawcze będą dotyczyć oceny oddziaływań synergistycznych pomiędzy ziołami i produktami pszczelimi w zakresie właściwości prewencyjnych i leczniczych. Analizowane produkty będą oceniane pod kątem aktywności biologicznej in vitroin vivo (z wykorzystaniem różnych modeli biologicznych) w aspekcie ich wykorzystania do komponowania żywności funkcjonalnej. Możliwy do uzyskania efekt aplikacyjny ma obejmować zaprojektowanie nowego produktu(ów) z dodatkiem produktów pszczelich i ziół o właściwościach funkcjonalnych z przeznaczeniem do profilaktyki i/lub leczenia chorób cywilizacyjnych.

 

The research topic is focused on the analysis of the chemical composition and biological activity of selected herbs and bee products (e.g. honey, propolis, bee bread) and interactions between the bioactive components of these natural raw materials. Research will be conducted using traditional and advanced analytical techniques (UV-VIS and IR spectrometry, HPLC, HPTLC, ELISA, electrophoretic protein analysis), in close cooperation with other research centers and the beekeeping industry and herb producers in the region. The research work will concern the assessment of the synergistic interactions between herbs and bee products in terms of preventive and therapeutic properties. The analyzed products will be evaluated in terms of biological activity in vitro and in vivo (using various biological models) in terms of their use in the creation of functional foods. The achievable application effect is to design of a new product(s) based on bee products in a combination of herbs with functional properties intended for the prevention and/or treatment of civilization diseases.

Słowa klucze / Keywords

Miód, propolis, pierzga, rośliny lecznicze, związki polifenolowe, interakcje, aktywność biologiczna

Honey, propolis, bee bread, medicinal plants, polyphenols, interactions, bioactivity

Oczekiwane kompetencje/umiejętności od kandydata na doktoranta / Expected competences/skills from the candidate for a PhD student

doświadczenie lub wiedza z zakresu pszczelarstwa oraz podstawowa znajomości technik analitycznych, umiejętność pracy w laboratorium i pracy zespołowej.

experience or knowledge in the field of beekeeping, basic knowledge of analytical techniques and laboratory skills, and the ability to work in a team.