dr hab. inż. prof. UR Mariusz Rudy

  • Jednostka:
    Zakład Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego, Instytut Technologii Żywności i Żywienia, Kolegium Nauk Przyrodniczych
  • Budynek: D9
  • Pokój: 260
  • Nr telefonu: 17 7855260
  • Email: [email protected]
  • ORCID: 0000-0001-9018-4525
  • Konsultacje: Wtorek 08.00 - 09.30

Informacje

Dr hab. inż. Mariusz Rudy, prof. UR - Kierownik Zakładu Przetwórstwa i Towaroznawstwa Rolniczego

Assoc. Prof. Mariusz Rudy, Ph.D., D.Sc. -  Head of Department of Agricultural Processing and Commodity Science

Guest Editor: special issue of "New Aspects of Shaping Quality in Meat Production, Processing and Consumption" of the Foods (ISSN: 2304-8158; IF=5,200; 100 pkt-lista MEiN);

Guest Editor: special issue of "Food Security: Food Quantity, Quality and Safety-Challenges and Future Perspectives" of the International Journal of Environmental Research and Public Health (ISSN: 1660-4601).

 

Zainteresowania badawcze:

 

  • wpływ czynników środowiskowych, genetycznych oraz czasu i warunków przechowywania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt stanowiących bazę surowcową dla przemysłu mięsnego;
  • ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych;
  • wpływ metod utrwalania na jakość mięsa różnych gatunków zwierząt;
  • wpływ różnych zabiegów technologicznych i kulinarnych na jakość produktów mięsnych;
  • optymalizacja i kształtowanie jakości produktów rolno-spożywczych;
  • wpływ różnych czynników na preferencje żywieniowe konsumentów;
  • polityka wyżywienia ludności i aspekty bezpieczeństwa żywnościowego;
  • systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwo żywności.

Research interests:

 

  • the impact of environmental and genetic factors as well as the time and conditions of storage on the quality of meat of various animal species constituting the raw material base for the meat industry;
  • quality assessment of raw materials and animal products;
  • the impact of preservation methods on the meat quality of various animal species;
  • the impact of various technological and culinary treatments on the quality of meat products;
  • optimizing and shaping the quality of agri-food products;
  • the influence of various factors on the food preferences of consumers;
  • population nutrition policy and aspects of food security;
  • quality management systems and food safety.

Publikacje