Aktualności
Udział Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego w targach Ekogala 2025
W dniach 13–14 grudnia 2025 r. przedstawiciele Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego aktywnie uczestniczyli w targach Ekogala, które odbyły się w obiekcie Zen Expo w Jasionce. Wydarzenie było doskonałą okazją do promocji naszej oferty dydaktycznej, działalności naukowej oraz popularyzacji wiedzy proekologicznej.
13 grudnia – Koło Naukowe „Ferment” i Katedra Produkcji Roślinnej
Członkowie Koła Naukowego „Ferment”, pod opieką dr. Pawła Hanusa, zaprezentowali działalność koła oraz Wydziału. Zespół w składzie: Aleksandra Wojtaszek, Julia Podolak, Emilia Janda, Kinga Drozd i Magda Gnutek prowadził rozmowy z odwiedzającymi, przybliżając perspektywy zawodowe i naukowe związane z realizowanymi w ramach wydziału kierunkami studiów.
Na stoisku przedstawiono:
- Sukces naukowy – Magda Gnutek zaprezentowała uzyskany patent na wynalazek zatytułowany „Sposób otrzymywania biokonserwantu do żywności na bazie propolisu”. Patent dotyczy innowacyjnego sposobu ekstrakcji propolisu przy użyciu uprzednio uzyskanych ekstraktów ziołowych, które mają na celu zamaskowanie charakterystycznego zapachu propolisu oraz zastosowania tak otrzymanego ekstraktu do konserwacji produktów spożywczych. Pracę nad wynalazkiem realizował zespół wydziału WTP w składzie: prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, dr inż. Michał Miłek, dr inż. Ewelina Sidor, dr Dorota Grabek-Lejko, dr Anna Pasternakiewicz.
- Nowoczesną aparaturę, ofertę komercjalizacji badań oraz ofertę dydaktyczną.
Członkowie koła uczestniczyli również w wykładzie prof. Małgorzaty Dżugan pt. „Jakość i wartość prozdrowotna wyrobów pszczelich”, który dostarczył cennej wiedzy do dalszej działalności naukowej.
W tym dniu obecni byli również dr hab. inż. Wacław Jarecki, prof. UR, dr hab. inż. Renata Tobiasz-Salach prof. UR, oraz dr hab. inż. Jan Buczek, prof. UR, z Katedry Produkcji Roślinnej, którzy wraz ze studentami kierunku Rolnictwo opowiadali na stanowisku o wpływie rolnictwa na środowisko, znaczeniu zrównoważonych praktyk oraz roli nowoczesnych technologii w produkcji roślinnej.
14 grudnia – Prezentacja Wydziału i Koła Zrównoważonego Rozwoju
O ofercie dydaktycznej, ale także prowadzonych badaniach opowiadali pracownicy Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego: prof. dr hab. Krzysztof Kukuła, dr hab. Aneta Bylak, prof. UR, dr Bernadetta Ortyl oraz dr Tomasz Wójcik. Była to doskonała okazja do zaprezentowania wszystkich kierunków WTP, w tym Ochrony środowiska czy Informatyki środowiskowej.
W pobliżu stoiska Wydziału, słychać było rozmowy o zagrożeniach zasobów wody w naszym kraju oraz roli hydroekologów w utrzymywaniu dobrego stanu środowisk wodnych, które generował współcześnie narastający problem suszy. Omawiając ofertę dydaktyczną podkreślano istniejące specjalności skupiające się: ochronie i zarządzaniu zasobami przyrody, zarządzaniu środowiskiem wodnym, ochronie środowiska agrarnego czy ochronie i kształtowaniu terenów rolniczych. Zaprezentowano też możliwość zastosowania nowoczesnych narzędzi informatycznych w zarządzaniu danymi środowiskowymi, czyli obszaru, w którym specjalizuje się kierunek Informatyka środowiskowa. Ten nowy kierunek studiów obejmuje zarówno programowanie i tworzenie aplikacji, przez zastosowania GIS, aż po wykorzystanie technologii cyfrowych w rolnictwie precyzyjnym.
Zwiedzający usłyszeli również, że zachowanie walorów środowiska na obszarach wiejskich, jako zaplecza produkcji żywności i przestrzeń życia wielu gatunków roślin i zwierząt, to jeden z ważniejszych filarów współczesnej ochrony środowiska. Klimat, ukształtowanie powierzchni, dostęp do zasobów wodnych oraz jakość gleb to podstawowe naturalne uwarunkowania środowiskowe, które w znaczący sposób wpływają nie tylko na poziom opłacalności i efektywności produkcji rolnej, lecz przede wszystkim na jakość pozyskiwanych surowców spożywczych i wytwarzanej żywności. Zwracano uwagę, że właściwe gospodarowanie tymi zasobami, ich ochrona oraz racjonalne wykorzystanie mają bezpośrednie przełożenie na bezpieczeństwo żywnościowe, wartość odżywczą produktów oraz zdrowie człowieka, a także na zachowanie zasobów przyrody dla przyszłych pokoleń.
Przedstawiciele Studenckiego Koła Naukowego Zrównoważonego Rozwoju, Piotr Filipowicz oraz Mateusz Zegar, wraz z opiekunem dr hab. Mariolą Garczyńską, prof. UR, wzięli udział w wydarzeniu Ekogala, które odbyło się 14 grudnia 2025 roku. Podczas wydarzenia prowadzili działania o charakterze promocyjno-edukacyjnym, skoncentrowane na zagadnieniach zrównoważonej gospodarki odpadami.
Zakres prowadzonych działań obejmował w szczególności popularyzację prośrodowiskowych metod zagospodarowania bioodpadów, zgodnych z założeniami gospodarki o obiegu zamkniętym, a także upowszechnianie wiedzy na temat ograniczania ilości odpadów oraz racjonalnego wykorzystania zasobów.
Dziękujemy wszystkim za odwiedzenie naszych stoisk i zainteresowanie nauką!