Aktualności
Pracownik Wydziału na XX Podkarpackim Święcie Miodu
W minioną niedzielę 15.06 w skansenie w Kolbuszowej odbyło się jubileuszowe XX Podkarpackie Święto Miodu. Wydarzenie, jak co roku zgromadziło setki pszczelarzy, miłośników miodów i regionalnych tradycji z całego Podkarpacia. Spotkanie przebiegało w pięknej scenerii i przy sprzyjającej pogodzie, było okazją do prezentacji osiągnięć regionalnych pszczelarzy, ale także degustacji miodowych smakołyków i zwiedzania obiektów Parku Etnograficznego Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Podczas wydarzenia wręczone zostały odznaczenia dla zasłużonych pszczelarzy oraz rozstrzygnięto konkursy na najlepszą pasiekę, miód i miód pitny.
W części wykładowej prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan wygłosiła wykład nt. Polifenole roślinne w kształtowaniu walorów prozdrowotnych miodu.
To kolejne już święto Miodu, na które zostali zaproszeni Pracownicy Katedry Chemii i Toksykologii Żywności, co potwierdza, że władze województwa i podkarpaccy pszczelarze dostrzegają naszą pracę na rzecz rozwoju pszczelarstwa w regionie.