Aktualności
Piknik Nauki „Eksploracje” – nauka, która inspiruje!
W sobotę, 24 maja 2025 r., centrum Rzeszowa zamieniło się w prawdziwe laboratorium pod chmurką! Wszystko za sprawą kolejnej edycji Pikniku Nauki „Eksploracje”, który odbył się pod hasłem „Sobota pełna wrażeń” w okolicach fontanny multimedialnej i Zamku Lubomirskich.
Uniwersytet Rzeszowski na Pikniku
W wydarzeniu aktywnie uczestniczyli pracownicy Katedry Podstaw Rolnictwa i Gospodarki Odpadami Uniwersytetu Rzeszowskiego:
- prof. dr hab. Joanna Kostecka
- dr hab. Mariola Garczyńska, prof. UR
- dr hab. Grzegorz Pączka, prof. UR
- dr Anna Mazur-Pączka
- mgr inż. Renata Szura
Towarzyszyli im członkowie Studenckiego Koła Naukowego Zrównoważonego Rozwoju UR – Piotr Filipowicz i Mateusz Zegar. Zespół zaprezentował:
- gry edukacyjne dotyczące zrównoważonego rozwoju, gospodarki odpadami i wermikompostowania,
- eksponaty z zakresu botaniki i zoologii, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem dzieci, młodzieży i dorosłych.
Dodatkowo, dr hab. inż. Renata Tobiasz-Salach, prof. UR zaprezentowała specjalistyczną aparaturę badawczą do oceny zawartości chlorofilu i parametrów fluorescencji chlorofilu u roślin poddanych stresom środowiskowym.
Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielili się również pracownicy Katedry Chemii i Toksykologii Żywności:
- dr hab. Tomasz Piechowiak, prof. UR
- dr inż. Radosław Józefczyk
- dr inż. Michał Miłek
Na ich stanowisku uczestnicy mogli:
- dowiedzieć się więcej o stresie antyoksydacyjnym,
- poznać proces ozonowania produktów spożywczych,
- odkryć właściwości i zastosowania produktów pszczelich,
- samodzielnie wykonać oznaczenia lub obserwować pyłki pod mikroskopem.
W ramach Pikniku swoje stanowisko miało również Studenckie Koło Naukowe Rolników „Włościanin”. Studenci I roku Rolnictwa prezentowali:
- doświadczenia z zakresu allelopatii,
- wykrywanie produktów fotosyntezy w liściach pelargonii,
- „kulki rzeżuchy” i „kosmiczne liście pelargonii” – atrakcje dla najmłodszych,
- kultury in vitro roślin (m.in. Paulownia puszysta, miskant), przygotowane przez Zakład Fizjologii i Biotechnologii Roślin.
Nie zabrakło również Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT, reprezentowanego przez: Klaudię Trzpis, Martynę Szczomrzyk, Annę Ochalską, Zuzannę Stadnik, Weronikę Jasz, Gabrielę Łukasik i Aleksandrę Kucharz pod opieką dr. inż. Pawła Hanusa. Wraz z nimi działali studenci nowo powstałego Koła Naukowego Mente – Filip Kochman i Jakub Lewcio. Przygotowali oni interaktywne warsztaty:
- „Co kryje się w ziarenku?”
- „Kopciuszek liczy ziarenka – matematyczna misja”
- „Magia nasion – tłoczymy olej na zimno”
- „Zobacz to, czego nie widać”
- „Zmierz siłę swoich dłoni”
- „Analiza składu ciała – odkryj tajniki bioimpedancji”
W wydarzeniu uczestniczyli również studenci kierunku Ochrona Środowiska:
- inż. Karolina Bartyńska
- inż. Gabriela Dzień
- inż. Artur Król
- inż. Szymon Zimek