Aktualności

Laboratoryjna ocena produktów pszczelich- jak nauka wspiera pszczelarzy

W dn. 27 grudnia pracownicy Katedry Chemii i Toksykologii Żywności prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan i dr inż. Michał Miłek wzięli udział w webinarze on-line nt. Laboratoryjna ocena produktów pszczelich- jak nauka wspiera pszczelarzy, zorganizowanym przez Podkarpackie Centrum Innowacji. W ramach spotkania, w którym wzięło udział ok. 35 zarejestrowanych uczestników zaprezentowano możliwości analityczne Laboratorium analiz jakości miodu i innych produktów pszczelich, działającego w ramach Podkarpackiej Sieci Laboratoriów Badawczych i Wzorcujących. W drugiej części spotkania odbyła się dyskusja z udziałem zaproszonych ekspertów Pana Krzysztofa Bara, prezesa Wojewódzkiego związku Pszczelarzy w Rzeszowie oraz Pana Marka Barzyka, właściciela pasieki ekologicznej działającej na Podkarpaciu. W dyskusji naukowców, ekspertów i uczestników spotkania poruszano zagadnienia związane z wykorzystaniem badan laboratoryjnych w kontroli jakości i promocji miodów, detekcji zafałszowań i certyfikacji miodu spadziowego oraz jakości produktów z pszczelarstwa ekologicznego.

W ramach webinaru zaprezentowano także film promujący działalność laboratorium zrealizowany przez PCI-PSLBiW, zapraszamy do obejrzenia: https://drive.google.com/file/d/1wO7klFFaiQ6XhcKdzBAob1HfIV4_3ZEY/view?usp=drivesdk

wstecz