Aktualności

Relacja z II Konferencji Naukowej „TeMeLoDi” - młodzi naukowcy w akcji

W dniach 15–16 maja 2025 roku w Międzynarodowym Centrum Edukacji Ekologicznej w Iwoniczu odbyła się II Konferencja Naukowa Studentów, Doktorantów i Młodych Naukowców „TeMeLoDi”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Studenckie Koło Naukowe Technologów Żywności „FERMENT” oraz Wydział Technologiczno-Przyrodniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego. Patronat honorowy nad konferencją objęło Polskie Towarzystwo Technologów Żywności – Oddział Podkarpacki, a partnerem wydarzenia była spółka celowa InventUR Sp. z o.o.
Konferencja miała na celu stworzenie przestrzeni do prezentacji wyników badań i projektów realizowanych przez studentów, doktorantów i młodych naukowców reprezentujących kierunki związane z technologią żywności, dietetyką, logistyką, turystyką oraz rozwojem produktu. Wydarzenie zgromadziło liczne grono uczestników z różnych ośrodków akademickich, którzy zaprezentowali swoje prace w formie referatów ocenianych przez Komitet Naukowy.
W programie znalazły się trzy sesje tematyczne oraz wykład plenarny dr hab. inż. Barbary Krochmal-Marczak, prof. PANS Krosno, pt. „Chwasty w diecie człowieka – potencjał kulinarny, właściwości lecznicze i aspekty bezpieczeństwa żywności”. Prezentacje uczestników obejmowały szeroki zakres tematów – od innowacji w kuchni roślinnej, przez suplementację i analizę żywności, po zastosowanie naturalnych składników w kosmetyce.
W ramach konferencji odbył się konkurs na najlepsze wystąpienie ustne. Jury przyznało nagrody i wyróżnienia:
 
Laureaci konkursu:
 
I miejsce (ex aequo):
  • Małgorzata Wygoda, Katarzyna Kruczek, Zuzanna Wojtas – „Praktyczne zastosowanie trendu ‘zero waste’ w kuchni wegetariańskiej – studencki projekt edukacyjno-kulinarno-fotograficzny”,
  • Aleksandra Kucharz – „Mikroorganizmy w mięsie zwierzyny łownej”.

II miejsce:

  • Daniel Wojeński, Patryk Noga – „Ocena konsumencka serów góralskich z dodatkiem pokrzywy (Urtica dioica L.)”.

III miejsce (ex aequo):

  • Julia Jastrzębska – „Od niedoboru do nadmiaru: jak bezpiecznie suplementować witaminę D zgodnie z najnowszymi wytycznymi”,
  • Izabela Wójcik – „Rola i ocena sytuacji ekonomiczno-finansowej przemysłu spożywczego w Polsce”.
Wyróżnienia otrzymali:
  • Weronika Jasz – „Kofeinowa rzeczywistość”
  • Magdalena Gnutek – „Detekcja alkaloidów pirolizydynowych w barwnych frakcjach pyłku pszczelego metodą HPTLC”
  • Maria Goc – „Ocena wybranych win białych pochodzących z południowo-wschodniej Polski”
  • Gabriela Łuksik – „Fotoprotekcja: Naturalne i syntetyczne składniki w kosmetykach SPF”
Konferencja zakończyła się oficjalnym podsumowaniem oraz spotkaniem integracyjnym, które sprzyjało dalszej wymianie doświadczeń i nawiązywaniu kontaktów naukowych. Organizatorzy już teraz zapowiadają kolejną edycję wydarzenia, które z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem.
 
 

wstecz