Aktualności

Nadanie stopnia doktora w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu,  w dyscyplinie nauki medyczne dla Pana mgr inż.  Adriana Frydrycha

Nadanie stopnia doktora w dziedzinie nauk medycznych i nauk o zdrowiu,  w dyscyplinie nauki medyczne dla Pana mgr inż.  Adriana Frydrycha - Uchwałą nr 07/04/2025 Rady Dyscyplin Collegium Medicum Uniwersytetu Rzeszowskiego z dnia 23 kwietnia 2025 r.
Dr n. med. i n. o zdr. inż. Adrian Frydrych ukończył studia I i II stopnia na kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka (specjalność: analiza żywności) w Kolegium Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Dietetyka w Kolegium Nauk Medycznych Uniwersytetu Rzeszowskiego. Już w trakcie studiów aktywnie działał w Studenckim Kole Naukowym „Ferment” (sekcja Chemii i Toksykologii Żywności, koordynator sekcji prof. Małgorzata Dżugan), odnosząc liczne sukcesy na arenie międzynarodowej, m.in. zdobywając I miejsce podczas konferencji „Innovativa VIIth Edition” w Oradei (Rumunia, 2018), II miejsce na „International Conference for Students Student in Bucovina” w Suceavie (Rumunia, 2018) oraz II miejsce na 48. Międzynarodowym Seminarium Kół Naukowych w Olsztynie (2019).
Czterokrotny stypendysta Rektora Uniwersytetu Rzeszowskiego, laureat Listu Gratulacyjnego Dziekana Kolegium Nauk Przyrodniczych dla Najlepszych Absolwentów. W 2024 roku nominowany do tytułu „Nauczyciel Akademicki Roku” w Plebiscycie Edukacyjnym, a w 2025 uhonorowany Laurem Studenta w kategorii „Przyjaciel Studenta”.
Zawodowo związany z Uniwersytetem Rzeszowskim od 2022 roku – początkowo jako samodzielny referent inżynieryjno-techniczny, obecnie pełni funkcję asystenta badawczo-dydaktycznego w Zakładzie Toksykologii. Prowadzi także zajęcia dydaktyczne na Wydziale Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu Akademii Ekonomiczno-Humanistycznej w Warszawie, także na anglojęzycznej ścieżce kształcenia.
Podstawą do ubiegania się o stopień doktora nauk medycznych i nauk o zdrowiu była rozprawa doktorska pt. „Analiza toksykologiczna wybranych pierwiastków w dietetycznych środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego dla pacjentów onkologicznych”, oparta o monotematyczny cyklu czterech publikacji naukowych. Łączna punktacja tych prac według wykazu MEiN/MNiSW wynosi 440 punktów, a ich sumaryczny Impact Factor to 16,5. Promotorem rozprawy był dr hab. n. med. i n. o zdr. Kamil Jurowski, prof. UR.
W ramach rozwoju zawodowego ukończył szereg specjalistycznych kursów, m.in. z zakresu dietetyki onkologicznej, immunożywienia, efektywnej komunikacji międzykulturowej w środowisku akademickim oraz zarządzania zespołem międzykulturowym. Brał udział w międzynarodowym kursie „Digital TRANSition and digiTal resilience in ONcology” organizowanym przez European Health Management Association.
Jego dorobek naukowy obejmuje 17 publikacji, z czego 15 opublikowano w czasopismach z Impact Factor. Łączny IF prac wynosi 74, a suma punktów MEiN/MNiSW – 2000. Jego prace były cytowane 291 razy (wg Scopus), h-indeks wynosi 7, a i10-indeks – 5.
Prywatnie pasjonuje się kolarstwem gravelowym i motoryzacją, ze szczególnym zainteresowaniem śledząc rozwój chińskich samochodów elektrycznych oraz regulacje prawne dotyczące elektromobilności w UE. Ukończył także szkołę muzyczną I stopnia w klasie gitary oraz szkołę muzyczną II stopnia w klasie wokalnej. Jest aktywnym członkiem Chóru Służb Mundurowych, gdzie śpiewa w partii tenorowej.
 
Gratulujemy!

wstecz