Aktualności

Patent dla zespołu badawczego z Wydziału Biotechnologii! / Patent granted to research team from the Faculty of Biotechnology!

Z ogromną przyjemnością informujemy, że zespół badawczy z Wydziału Biotechnologii Uniwersytetu Rzeszowskiego otrzymał patent na innowacyjną metodę produkcji ryboflawiny (witaminy B₂).

Na podstawie zgłoszenia nr P.442422 z dnia 30 września 2022 r., Urząd Patentowy RP przyznał patent na wynalazek pt.:
„Sposób wytwarzania ryboflawiny w podłożach z hydrolizatami lignocelulozy przy użyciu flawinogennych drożdży Candida famata”.

Patent został przyznany na rzecz Uniwersytetu Rzeszowskiego i Podkarpackiego Centrum Innowacji Sp. z o.o., będąc przy tym rezultatem finansowania projektu Podkarpackiego Centrum Innowacji.

Autorkami i autorami wynalazku są: prof. dr hab. Andriy Sybirnyy; dr hab. Justyna Ruchała, prof. UR; mgr Alicja Najdecka. Projekt realizowany był we współpracy międzynarodowej, stąd też jego autorem jest także pracownik Instytutu Biologii Komórki Narodowej Akademii Nauk Ukrainy, prof. dr hab. Dariya Fedorovych.

Zespół opracował metodę wykorzystującą drożdże Candida famata do biosyntezy ryboflawiny na podłożach zawierających lignocelulozowe hydrolizaty – czyli produkty rozkładu biomasy roślinnej, które poza cukrami prostymi (takimi jak glukoza i ksyloza) zawierają również związki toksyczne, m.in. furfural czy kwas octowy. Pokonanie ich działania inhibicyjnego stanowi kluczowe wyzwanie w przemysłowej fermentacji.

Serdecznie gratulujemy całemu zespołowi i trzymamy kciuki za dalsze sukcesy naukowe i wdrożeniowe!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We are pleased to announce that a research team from the Faculty of Biotechnology at the University of Rzeszów has been granted a patent for an innovative method of riboflavin (vitamin B₂) production.

Based on application no. P.442422, filed on September 30, 2022, the Polish Patent Office has granted a patent for the invention entitled:
“A method for riboflavin production in media containing lignocellulosic hydrolysates using flavinogenic yeast Candida famata.”

The patent was granted to the University of Rzeszów and Podkarpackie Center for Innovation Sp. z o.o., as a result of a project funded by Podkarpackie Center for Innovation.

The inventors of the patent are Prof. Andriy Sybirnyy, DSc; Dr. Justyna Ruchała, Assoc. Prof; Alicja Najdecka, MSc.

The project was carried out in international collaboration, which is why one of the co-inventors is also Prof. Dariya Fedorovych, DSc, from the Institute of Cell Biology, National Academy of Sciences of Ukraine.

The team developed a method for the biosynthesis of riboflavin using Candida famata yeast cultivated in media containing lignocellulosic hydrolysates – the breakdown products of plant biomass. These hydrolysates contain not only fermentable sugars (such as glucose and xylose) but also toxic compounds, including furfural and acetic acid. Overcoming the inhibitory effects of these compounds is a key challenge in industrial fermentation processes.

We warmly congratulate the entire team and wish them continued success in their scientific and implementation efforts!

wstecz