Aktualności
Jak rośliny bronią się przed szkodnikami
Celem badań opisanych w najnowszym artykule “Composition of fatty acids in hemp leaves (Cannabis sativa L.) under the impact of aphids and a herbicide” było lepsze zrozumienie interakcji roślina – mszyca – herbicyd, a w szczególności zmian profilu kwasów tłuszczowych w liściach, wywołanych przez mszyce konopne i powszechnie stosowany herbicyd na polach konopi.
Żerowanie mszyc znacząco zwiększyło stężenie kwasów mirystynowego i oleinowego oraz zmniejszyło zawartość kwasu α-linolenowego. Efekt ten zaobserwowano na roślinach konopi, na których żerowały mszyce, a zwłaszcza gdy rośliny były traktowane herbicydem zawierającym chizalofop-P-tefurylu. Opisane badania ujawniło znaczenie kwasów tłuszczowych w obronie roślin, a także skutki uboczne stosowania środków ochrony roślin.
Zapraszamy do lektury artykułu https://www.plantprotection.pl/Composition-of-fatty-acids-in-hemp-leaves-Cannabis-sativa-L-under-the-impact-of-aphids,199889,0,2.html