Aktualności
Pracownicy Wydziału autorami rozdziału w książce wydawnictwa Springer Nature
Z przyjemnością informujemy, że pracownicy naukowi Wydziału dr hab. Renata Zadrąg-Tęcza, prof. UR, dr inż. Roman Maślanka oraz dr Magdalena Kwolek-Mirek opublikowali rozdział pt. „Oxidative Stress-Tolerating Yeasts” w książce zatytułowanej Extremophilic Yeasts, wydanej przez uznane międzynarodowe wydawnictwo Springer Nature.
Rozdział opisuje mechanizmy adaptacyjne drożdży tolerujących stres oksydacyjny, analizuje ich reakcje na zwiększone stężenia reaktywnych form tlenu oraz porównuje różne gatunki drożdży pod względem strategii obronnych – co wnosi nowe spojrzenie na możliwość wykorzystania tych organizmów w biotechnologii oraz lepsze zrozumienie mechanizmów odporności komórkowej w warunkach stresu środowiskowego.
Opublikowany w książce wydawnictwa Springer Nature rozdział, opiera się na badaniach prowadzonych przez zespół dr hab. Renaty Zadrąg-Tęczy w obszarze biologii drożdży i stanowi wkład w pogłębianie wiedzy na temat mechanizmów odpowiedzi komórki na stres oraz utrzymywania homeostazy redoks.