Program

Dzień: 18 listopada 2025 r. (wtorek)
Miejsce: aula im. Stanisława Zająca, Budynek A1, Uniwersytet Rzeszowski,
al. Tadeusza Rejtana 16C, Rzeszów

 

 

Program konferencji IX Akademia Sokowa:

9:00 - 10:00 Rejestracja uczestników
10:00 - 10:10 Otwarcie i powitanie przez Organizatorów Konferencji

Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu i Psychologii, Collegium Medicum UR dr hab. Edyta Łuszczki, prof. UR
oraz Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków dr inż. Barbara Groele
10:10 - 10:30 Ocena wpływu spożycia jabłek oraz ich przetworów, w tym soku jabłkowego na wybrane wskaźniki zdrowotne: przegląd systematyczny badań interwencyjnych i obserwacyjnych

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny
10:30 - 10:50 Znaczenie żywieniowe produktów z owoców i warzyw w diecie dzieci i młodzieży

dr hab. Edyta Łuszczki, prof. UR, Uniwersytet Rzeszowski
10:50 - 11:10 Dyrektywa sokowa – rama prawna produkcji i jakości soków

inż. Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS)
11:10 - 11:30 Od badań do nagłówków: jak fakty mogą wygrać z mitami

mgr Emilia Hahn, PR Hub Sp. z o.o.
11:30 - 12:00 Przerwa sokowa
12:00 - 12:20 Czy można wyprodukować owoce naturalnie wzbogacone w związki bioaktywne jako surowiec do wytwarzania ulepszonych soków?

prof. dr hab. Maciej Balawejder, Uniwersytet Rzeszowski
12:20 - 12:40 Soki funkcjonalne: naturalne nośniki bioaktywnych składników w profilaktyce chorób cywilizacyjnych

dr hab. inż. Katarzyna Dereń, prof. UR, Uniwersytet Rzeszowski
12:40 - 13:00 Sok czy owoc? Alternatywa, nie konkurencja – rola soków w nowoczesnym modelu żywienia

dr hab. Anna Bartosiewicz, prof. UR, Uniwersytet Rzeszowski
13:00 - 13:20 Środki ochrony roślin - nauka, legislacja, praktyka w celu zapewnienia bezpieczeństwa owoców i warzyw oraz ich przetworów

dr Artur Miszczak, Instytut Ogrodnictwa - PIB
13:20 - 13:40 Sesja pytań i odpowiedzi
13:40 - 14:30 Obiad
14:30 - 15:30 Spacer po Uniwersytecie

 

Organizatorzy zastrzegają możliwość zmian.