Aktualności
Zapraszamy do zgłaszania prac oryginalnych i przeglądowych do zeszytu specjalnego czasopisma Agriculture
Czasopismo: Agriculture (MDPI, IF 3.6)
Termin nadsyłania prac: 10 luty 2026
Opis zeszytu specjalnego:
Systemy produkcji zwierzęcej różnią się znacznie między sobą, a wybór konkretnego systemu chowu ma wpływ na dobrostan zwierząt, a tym samym bezpośrednio i pośrednio determinuje jakość surowców. Z kolei jakość surowców ma istotne znaczenie dla konsumentów i przetwórstwa. Trendy na rynku spożywczym wskazują na rosnące zainteresowanie żywnością pochodzącą z systemów produkcji, które respektują zasady zrównoważonego rozwoju i dobrostanu zwierząt. Dzisiejsi konsumenci oczekują produktów pochodzących od zwierząt, którym zapewniono odpowiedni poziom dobrostanu, ale także produktów wyróżniających się właściwościami prozdrowotnymi.
Zakres wydania specjalnego „Poprawa jakości surowców i produktów pochodzenia zwierzęcego: od gospodarstwa rolnego do innowacji w przetwórstwie” obejmuje wszystkie czynniki, które mogą mieć wpływ na jakość surowców pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja), a w konsekwencji na jakość produktów. W numerze mogą również znaleźć się artykuły dotyczące cech jakościowych produktów pochodzenia zwierzęcego cenionych przez konsumentów. Opublikowane zostaną również artykuły dotyczące stosowania dodatków lub technologii w przetwórstwie surowców pochodzenia zwierzęcego w celu poprawy jakości i właściwości zdrowotnych, a także okresu przydatności produktów do spożycia.
Link do wydania
https://www.mdpi.com/journal/agriculture/special_issues/3GXVMCMA2G
Keywords: animal welfare; animal nutrition; animal keeping; improving the quality; quality of raw; meat; milk; eggs; product innovation