Aktualności
Wdrażamy nanobiosensoryczne rolnictwo w celu produkcji zdrowej żywności
Wykorzystanie dronów, zdjęć satelitarnych i biosensorów umożliwia monitorowanie stanu upraw w czasie rzeczywistym, optymalizując podejmowanie decyzji i minimalizując poniesione nakłady. Zastosowane biosensory elektrofizjologiczne są wykorzystywane do diagnozowania stanu zdrowia roślin i identyfikacji stresów biotycznych i abiotycznych. Są to czujniki nowej generacji, które przekazują informacje o zdrowiu rośliny zanim pojawią się widoczne oznaki stresu, jak również uniwersalne nanosensory do wykrywania hormonów roślinnych, między innymi hormonu auksyny, który jest odpowiedzialny za rozwój i wzrost rośliny. Takie innowacje poprawiają wydajność produkcyjną i zmniejszają wpływ na środowisko.
Następnie algorytmy sztucznej inteligencji i uczenia maszynowego przetwarzają te „duże dane”, aby zoptymalizować nawadnianie, nawożenie, a nawet zwalczanie szkodników, dostosowane dokładnie do potrzeb rośliny. Dzięki tym rozwiązaniom można poprawić jakość upraw, zmniejszyć ilość odpadów i promować zrównoważony rozwój w aspekcie produktywności i ochrony środowiska.
Więcej na ten temat w materiale do pobrania.