Aktualności
Warsztaty edukacyjne dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu
W dniu 11 kwietnia 2025 r. w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia na Wydziale Technologiczno-Przyrodniczym UR odbyły się warsztaty edukacyjne dla uczniów Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu. Spotkanie miało na celu popularyzację nauk o żywności oraz przybliżenie młodzieży praktycznych aspektów analizy sensorycznej i laboratoryjnej. Było również okazją do promocji naszego Wydziału.
Program warsztatów obejmował cztery bloki tematyczne:
„Tekstura i Smak. Warsztaty sensoryczne – praktyczne odkrywanie jak tekstura wpływa na percepcje smaków” – dr inż. Paweł Hanus
„Badanie wrażliwości sensorycznej: klucz do doskonałości w ocenie jakości żywności” – dr inż. Katarzyna Szajnar, dr inż. Małgorzata Pawlos
„Analiza cukrów w owocach za pomocą chromatografii: Praktyczne warsztaty laboratoryjne” – dr inż. Agata Pawłowska
„Miód – kwaśny, ale słodki” – prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, dr inż. Michał Miłek
Dziękujemy wszystkim uczestnikom za zaangażowanie i wspólnie spędzony czas. Mamy nadzieję, że to spotkanie rozbudziło jeszcze większe zainteresowanie światem nauki i żywności.