Aktualności

Piknik Nauki „Eksploracje” – nauka, która inspiruje!

W sobotę, 24 maja 2025 r., centrum Rzeszowa zamieniło się w prawdziwe laboratorium pod chmurką! Wszystko za sprawą kolejnej edycji Pikniku Nauki „Eksploracje”, który odbył się pod hasłem „Sobota pełna wrażeń” w okolicach fontanny multimedialnej i Zamku Lubomirskich.

Uniwersytet Rzeszowski na Pikniku

W wydarzeniu aktywnie uczestniczyli pracownicy Katedry Podstaw Rolnictwa i Gospodarki Odpadami Uniwersytetu Rzeszowskiego:

  • prof. dr hab. Joanna Kostecka
  • dr hab. Mariola Garczyńska, prof. UR
  • dr hab. Grzegorz Pączka, prof. UR
  • dr Anna Mazur-Pączka
  • mgr inż. Renata Szura

Towarzyszyli im członkowie Studenckiego Koła Naukowego Zrównoważonego Rozwoju UR – Piotr Filipowicz i Mateusz Zegar. Zespół zaprezentował:

  • gry edukacyjne dotyczące zrównoważonego rozwoju, gospodarki odpadami i wermikompostowania,
  • eksponaty z zakresu botaniki i zoologii, które cieszyły się ogromnym zainteresowaniem dzieci, młodzieży i dorosłych.

Dodatkowo, dr hab. inż. Renata Tobiasz-Salach, prof. UR zaprezentowała specjalistyczną aparaturę badawczą do oceny zawartości chlorofilu i parametrów fluorescencji chlorofilu u roślin poddanych stresom środowiskowym.

Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielili się również pracownicy Katedry Chemii i Toksykologii Żywności:

  • dr hab. Tomasz Piechowiak, prof. UR
  • dr inż. Radosław Józefczyk
  • dr inż. Michał Miłek

Na ich stanowisku uczestnicy mogli:

  • dowiedzieć się więcej o stresie antyoksydacyjnym,
  • poznać proces ozonowania produktów spożywczych,
  • odkryć właściwości i zastosowania produktów pszczelich,
  • samodzielnie wykonać oznaczenia lub obserwować pyłki pod mikroskopem.

W ramach Pikniku swoje stanowisko miało również Studenckie Koło Naukowe Rolników „Włościanin”. Studenci I roku Rolnictwa prezentowali:

  • doświadczenia z zakresu allelopatii,
  • wykrywanie produktów fotosyntezy w liściach pelargonii,
  • „kulki rzeżuchy” i „kosmiczne liście pelargonii” – atrakcje dla najmłodszych,
  • kultury in vitro roślin (m.in. Paulownia puszysta, miskant), przygotowane przez Zakład Fizjologii i Biotechnologii Roślin.

Nie zabrakło również Studenckiego Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT, reprezentowanego przez: Klaudię Trzpis, Martynę Szczomrzyk, Annę Ochalską, Zuzannę Stadnik, Weronikę Jasz, Gabrielę Łukasik i Aleksandrę Kucharz pod opieką dr. inż. Pawła Hanusa. Wraz z nimi działali studenci nowo powstałego Koła Naukowego Mente – Filip Kochman i Jakub Lewcio. Przygotowali oni interaktywne warsztaty:

  • „Co kryje się w ziarenku?”
  • „Kopciuszek liczy ziarenka – matematyczna misja”
  • „Magia nasion – tłoczymy olej na zimno”
  • „Zobacz to, czego nie widać”
  • „Zmierz siłę swoich dłoni”
  • „Analiza składu ciała – odkryj tajniki bioimpedancji”

W wydarzeniu uczestniczyli również studenci kierunku Ochrona Środowiska:

  • inż. Karolina Bartyńska
  • inż. Gabriela Dzień
  • inż. Artur Król
  • inż. Szymon Zimek

wstecz