Aktualności

Nowy patent dla naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego: innowacyjne żelki prozdrowotne

Z przyjemnością informujemy że dnia 11.04.2025 r. zespół naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego w składzie prof. dr hab. Maciej Balawejder, dr hab. inż. Natalia Matłok prof. UR oraz dr hab. Tomasz Piechowiak prof. UR uzyskał patent na innowacyjny produkt w postaci żelek o właściwościach prozdrowotnych. Patent pn. „Sposób otrzymywania prozdrowotnych wyrobów cukierniczych w postaci żelków owocowych” (P.441917), dotyczy sposobu wytwarzania żelków wzbogaconych o substancje bioaktywne pochodzącego z modyfikowanych młodych pędów sosny, które mogą wspierać zdrowie konsumentów.​

Wynalazek ten jest efektem współpracy interdyscyplinarnego zespołu badawczego, który skupił się na opracowaniu technologii umożliwiającej integrację składników funkcjonalnych, takich jak ekstrakty roślinne z młodych pędów sosny z matrycą żelków. Celem było opracowanie innowacyjnego produktu, który nie tylko jest atrakcyjny smakowo, ale przede wszystkim przyczynia się do poprawy zdrowia poprzez wspomaganie układu odpornościowego, a także działanie antyoksydacyjne.​

Szczegółowe informacje na temat tego patentu można znaleźć w bazie Urzędu Patentowego RP (https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.441917).​ Oprócz wartości utylitarnej opracowane produkt prozdrowotny cechuje się złożonym składem o wielokierunkowym działaniu, które zostało szczegółów opisane w wysoko punktowanej w pracy naukowej (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643822011975).

Serdecznie gratulujemy zespołowi naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego Uniwersytetu Rzeszowskiego za to osiągnięcie i życzymy dalszych sukcesów w dziedzinie innowacji żywności funkcjonalnej.

 

wstecz