Aktualności

Kolejny patent dla naukowców z Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego

Zespół naukowców z Uniwersytetu Rzeszowskiego (Wydział Technologiczno-Przyrodniczy), w składzie: prof. dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, dr inż. Michał Miłek, dr inż. Ewelina Sidor, dr Dorota Grabek-Lejko, dr Anna Pasternakiewicz, przy współpracy z pracownikami Politechniki Rzeszowskiej, dr Ewą Ciszkowicz i dr inż. Andrzejem Łyskowskim, uzyskał patent na wynalazek zatytułowany „Sposób otrzymywania biokonserwantu do żywności na bazie propolisu”.  Patent dotyczy innowacyjnego sposobu ekstrakcji propolisu przy użyciu uprzednio uzyskanych ekstraktów ziołowych, które mają na celu zamaskowanie charakterystycznego zapachu propolisu oraz zastosowania tak otrzymanego ekstraktu do konserwacji produktów spożywczych.

Osiągnięcie jest efektem zrealizowanego w 2022 roku projektu badawczego finansowanego przez Podkarpackie Centrum Innowacji pt. „Sposób wytwarzania neutralnego organoleptycznie biokonserwantu na bazie propolisu” pod kierunkiem prof. dr hab. inż. Małgorzaty Dżugan. Zespół badawczy skupił się na opracowaniu nowej technologii ekstrakcji propolisu, który dzięki wyjątkowym właściwościom przeciwdrobnoustrojowym jest obiecującym konserwantem do żywności, jednak ze względu na silny charakterystyczny zapach jego zastosowania są ograniczone. Opatentowane rozwiązanie pozwala na kształtowanie cech organoleptycznych biokonserwanta poprzez dobór ziół odpowiednich do danego zastosowania w przemyśle spożywczym.

Szczegóły dotyczące patentu można znaleźć na stronie Urzędu Patentowego RP: https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.441843?lng=pl

wstecz