Aktualności

Jubileuszowa XXV międzynarodowa konferencja naukowa „Risk Factors of Food Chain”

 

W dniach 10-12 września br. odbyła się  XXV międzynarodowa konferencja naukowa „Risk Factors of Food Chain”, cykliczne spotkanie naukowców zajmujących się detekcją i oceną zagrożeń  wywołanych przez różne czynniki występujące w łańcuchu pokarmowym. Do świętowania srebrnego jubileuszu wybrano urokliwe miejsce w SPA Hotel Splendor w Siedliskach k. Rzeszowa. Głównym organizatorem konferencji była Katedra Chemii i Toksykologii Żywności Wydziału Technologiczno-Przyrodniczego UR, wspomagana przez uniwersytecką spółkę InventUR. Wsparcia orgaizatorom udzieliły też zaprzyjaźnione firmy z branży spożywczej, kosmetycznej i laboratoryjnej.

Konferencja RFFCh jest organizowana cyklicznie przez Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze (Słowacja), Węgierski Uniwersytet Rolniczo-Przyrodniczy w Gödöllő (Węgry), Uniwersytet  Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie oraz Uniwersytet Rzeszowski. Honorowy patronat nad konferencją objął JM Rektor Uniwersytetu Rzeszowskiego prof. dr hab. n. med. Adam Reich, dziekan Wydziału prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski oraz Podkarpacki Oddział PTTŻ.

W konferencji wzięło udział 60 uczestników, w tym: 26  z ośrodków zagranicznych  (Uniwersytet Medycyny Weterynaryjnej i Farmacji w Koszycach; Słowacki Uniwersytet Rolniczy w Nitrze; Uniwersytet Mendla w Brnie; Węgierski Uniwersytet Rolniczo-Przyrodniczy; Narodowe Centrum Rolno-Spożywcze w Lužiankach; Uniwersytet w Zagrzebiu; Ambasada Węgier w Warszawie)  oraz 34 z ośrodków krajowych (Uniwersytet Rzeszowski, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie; Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Politechnika Rzeszowska).

Konferencję uroczyście otworzył Prodziekan ds. Nauki prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder. Wykłady plenarne wygłosili: prof. P. Mássanyi (SPU w Nitrze), dr hab. A. Kurek-Górecka (SUM w Katowicach), doc. D. Marcinčáková (UVLF w Koszycach), dr E. Korzenszky (Ambasada Węgier w Warszawie). Doniesienia naukowe uczestników były prezentowane w ramach 2 sesji referatowych oraz 3 sesji e-posterowych, towarzyszyła im ożywiona dyskusja podczas sesji i w kuluarach. Konferencja była okazją do wymiany doświadczeń, nawiązania nowych i odświeżenia istniejących kontaktów naukowych.

Materiały konferencyjne i pełna fotorelacja dostępne na: https://sites.google.com/site/riskfactorsfoodchain

 

wstecz