Studia I stopnia/stacjonarne
ROK I (Rok akademicki 2022/2023)
- Analiza żywności
- Aspekty prawa żywnościowego
- Chemia
- Chemia żywności
- Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw żywnościowych
- Etyka
- Inżynieria procesowa w przemyśle spożywczym
- Matematyka
- Metrologia w naukach o żywności
- Mikrobiologia żywności
- Produkcja surowców roślinnych
- Produkcja surowców zwierzęcych
- Propedeutyka nauki o żywności
- Przedsiębiorczości i zarządzania w przemyśle spożywczym
- Technologia informacyjna
- Żywienie człowieka
ROK II (Rok akademicki 2023/2024)
- Analiza sensoryczna żywności
- Analiza żywności
- Bezpieczeństwo i higiena żywności
- Biochemia żywności
- Bioprocesy w technologii żywności
- Chłodnictwo i przechowalnictwo żywności
- Maszynoznawstwo i aparatura przemysłu spożywczego
- Ocena jakości i surowców produktów roślinnych
- Ocena jakości surowców i produktów zwierzęcych
- Ogólna technologia i utrwalanie żywności
- Opakowania żywności
- Organizmy modelowe w badaniach aktywności biologicznej żywności
- Toksykologia żywności
- Żywienie człowieka
Elektyw kierunkowy
ROK III i IV (Rok akademicki 2024/2025 i 2025/2026)
- Normalizacja w produkcji żywności
- Opracowanie nowych produktów spożywczych
- Projektowanie zakładów przemysłu spożywczego
- Statystyka w badaniach żywności
- Systemy zarządzania jakością w przemyśle spożywczym
SPECJALNOŚĆ: TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI
- Praktyka zawodowa
- Seminarium inżynierskie
- Technologia gastronomiczna
- Technologia mięsa
- Technologia mleka
- Technologia owoców i warzyw
- Technologia przetwórstwa węglowodanów
- Technologia tłuszczowców
- Technologia zbóż i piekarstwa
- Technologie drobiu i jaj
SPECJALNOŚĆ: ŻYWIENIE CZŁOWIEKA
- Alternatywne żywienie
- Ocena wartości odżywczej produktów spożywczych
- Ocena żywienia
- Praktyczne aspekty żywienia człowieka
- Praktyka zawodowa
- Procesy kulinarne gastronomii
- Przetwórstwo mięsa
- Przetwórstwo mleka
- Przetwórstwo owoców, warzyw, grzybów i roślin oleistych
- Przetwórstwo węglowodanów i zbóż
- Racjonalizacja żywienia
- Seminarium inżynierskie
- Technologie drobiu i jaj
- Żywność prozdrowotna
SPECJALNOŚĆ: PROCESY FERMENTACYJNE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI
- Bioreaktory w produkcji żywności
- Chemia wina
- Enzymy w procesach fermentacyjnych
- Gorzelnictwo
- Mikroorganizmy w procesach fermentacji
- Miodosytnictwo
- Piwowarstwo
- Podstawy biochemiczne procesów fermentacji
- Praktyka zawodowa
- Procesy fermentacyjne w produkcji pieczywa
- Procesy fermentacyjne w przetwórstwie owoców, warzyw i grzybów
- Procesy fermentacyjne w przetwórstwie drobiu i jaj
- Procesy fermentacyjne w przetwórstwie mięsa
- Seminarium inżynierskie
- Serowarstwo
- Surowce węglowodanowe
- Technologia produkcji mlecznych napojów fermentowanych
- Winiarstwo
Przedmioty do wyboru