Antyoksydanty pochodzenia roślinnego

Prowadzący: prof. dr hab. Grzegorz Chrzanowski; mgr inż. Jan Cichoński

 

Stres oksydacyjny wywołany żywych komórkach jest wynikiem m.in. nagromadzania reaktywnych form tlenu. Cząsteczki te mogą być odpowiedzialne za uszkodzenia białek, kwasów nukleinowych oraz utlenianie lipidów, wyniku czego dochodzi do zaburzenia funkcji biologicznych komórek mutacji materiału genetycznego.

Zajęcia mają na celu zapoznanie uczniów pojęciem antyoksydantów, ich budową, funkcją biologiczną oznaczaniem zawartości.

1. Krótka część wykładowa: Stres oksydacyjny antyoksydanty. Podział budowa antyoksydantów roślinnych;

2. Oznaczanie flawonoidów metodami spektrofotometrycznymi chromatograficznymi; Określanie potencjału antyoksydacyjnego.

3. Podsumowanie wnioski

 

Czas trwania: 90 minut

Liczebność grupy: 12 osób + opiekun