News
Dr. Justyna Ruchała, professor at the University of Rzeszów, received funding from the National Science Centre for the OPUS
Miło nam poinformować, że dr hab. Justyna Ruchała, prof. UR otrzymała finansowanie Narodowego Centrum Nauki w konkursie OPUS 29 na realizację projektu badawczego pt. „Potencjał biotechnologiczny mikrobiomów owadów detrytusożernych: identyfikacja i analiza funkcjonalna drożdży” na kwotę 1 270 000 zł.
Projekt dotyczy poszukiwania nowych, naturalnych drożdży mogących znaleźć zastosowanie w ekologicznej biotechnologii - m.in. w rozkładzie trudnych do degradacji odpadów oraz w produkcji cennych związków, takich jak witaminy, bioplastiki czy enzymy przemysłowe. Celem projektu jest zbadanie czy owady żywiące się martwą materią organiczną, tzw. owady detrytusożerne, stanowią źródło dotąd nieopisanych mikroorganizmów o takich właściwościach.
Badaniami zostaną objęte trzy powszechnie występujące gatunki owadów: rybik cukrowy (Lepisma saccharinum), karaczan wschodni (Blatta orientalis) i mącznik młynarek (Tenebrio molitor). Owady te żyją w środowiskach bogatych w trudne do rozłożenia substancje, takie jak celuloza, keratyna czy chityna, co sprawia, że towarzyszące im drożdże mogą wykazywać wyjątkowe zdolności rozkładu tych związków. Planowane jest ich wyizolowanie, zidentyfikowanie i scharakteryzowanie - zarówno pod względem zdolności enzymatycznych, jak i odporności na czynniki stresowe (np. wysoką temperaturę, zasolenie, niskie pH).
Projekt wykorzystuje zarówno klasyczne metody mikrobiologiczne, jak i nowoczesne techniki biologii molekularnej i bioinformatyki. Drożdże zostaną przebadane pod kątem ich potencjału do wytwarzania związków o znaczeniu przemysłowym i środowiskowym, takich jak witamina B2, lipidy, czy biodegradowalne polimery. W dalszym etapie planowana jest również analiza ich materiału genetycznego i rekonstrukcja szlaków metabolicznych.
Tematyka projektu została podjęta ze względu na rosnącą potrzebę opracowania bardziej zrównoważonych i przyjaznych środowisku technologii biologicznych. Mikroorganizmy z naturalnych, ekstremalnych środowisk, takich jak przewód pokarmowy owadów detrytusożernych, mogą okazać się kluczem do nowoczesnych rozwiązań w recyklingu, produkcji materiałów odnawialnych i ograniczaniu odpadów.
Spodziewanym efektem projektu jest identyfikacja nowych szczepów drożdży o potencjale przemysłowym oraz pogłębienie wiedzy na temat mikrobiomu tych owadów i jego funkcji.
Serdecznie gratulujemy!