|
Imię i nazwisko
Name and surname
|
Zainteresowania |
Academic interests
|
Kadra naukowo-dydaktyczna
Scientific and teaching staff
|
![Znamirowska A.jpg [92.62 KB]](files/ur/import/private/67/Znamirowska-A.jpg)
|
dr hab. inż. Agata Znamirowska-Piotrowska, prof UR /Associate Professor
Kierownik Zakładu Technologii Mleczarstwa /Head of Department of Dairy Technology
telefon/phone: +48(17) 785 49 61/49 03
aznamirowska@ur.edu.pl
pokój/room 208 budynek/building D10 lub/or pokój/room 250 budynek/building D9
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- właściwości fizyko-chemiczne, cytologiczne i mikrobiologia mleka różnych gatunków zwierząt w zależności od rasy, czynników fizjologicznych i środowiskowych;
- wpływ dodatku polisacharydów i kultur probiotycznych na cechy reologiczne i jakość mikrobiologiczną produktów mleczarskich
- innowacyjne mleka fermentowane z dodatkiem związków bioaktywnych
- wykorzystanie serwatki do produkcji napojów funkcjonalnych;
- zastosowanie probiotyków, prebiotyków, miroelementów i witamin w produkcji lodów mlecznych.
|
- physicochemical, cytological and microbiological properties of milk from different animal species based on breed, physiological and environmental factors;
- effect of polysaccharides and probiotic cultures addition on rheological properties and microbiological quality of dairy products;
- innovative fermented milk with bioactive compounds;
- utilization of whey in functional beverages production;
- application of probiotics, prebiotics, microelements and vitamins in ice cream production;
|
![Kalicka D..jpg [39.90 KB]](files/ur/import/private/67/Kalicka-D..jpg)
|
dr inż. Dorota Kalicka /Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48(17) 785 49 05
dkalicka@ur.edu.pl
pokój/room 5 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- wpływ substancji słodzących na proces fermentacji i przeżywalność mikroflory jogurtowej i probiotycznej oraz trwałość i cechy sensoryczne produktów mleczarskich;
- wpływ wyciągów roślinnych na proces koagulacji mleka i dojrzewanie serów;
- analiza jakości ekologicznego mleka i ekologicznych produktów mleczarskich;
|
- effect of sweeteners on the fermentation process and survival of yoghurt and probiotic microflora and the stability and sensory characteristics of dairy products;
- effect of botanical extracts on milk coagulation and cheese ripening;
- analysis of the quality of organic milk and organic dairy products;
|
|
dr inż. Magdalena Buniowska-Olejnik /Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48(17) 785 49 02
mbuniowska@ur.edu.pl
pokój/room 202 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- wykorzystanie modeli przewodu pokarmowego in vitro do badań nad biodostępnością składników odżywczych;
- ocena zawartości i potencjalnej biodostępności składników mineralnych w żywności;
- ocena biodostępności wybranych związków bioaktywnych na każdym etapie symulowanego trawienia i charakterystyka ich właściwości odżywczych;
- wykorzystanie metod analizy sensorycznej w ocenie produktów żywnościowych;
- żywność funkcjonalna;
|
- use of in vitro gastrointestinal models for nutrient bioavailability studies;
- evaluation of the level and potential bioavailability of minerals in foods;
- evaluation of bioavailability of selected bioactive compounds at each stage of simulated digestion and characterization of their nutritional properties;
- use of sensory analysis methods in the evaluation of food products;
- functional foods;
|
![Szajnar K..jpg [224.37 KB]](files/ur/import/private/67/Szajnar-K..jpg)
|
dr inż. Katarzyna Szajnar /Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48(17) 785 49 61/49 03
kszajnar@ur.edu.pl
pokój/room 208 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- fortyfikacja mleka fermentowanego związkami mineralnymi;
- wykorzystanie błonników w produkcji napojów funkcjonalnych;
- wpływ zastosowanych kultur starterowych na jakość mleka fermentowanego;
- przeżywalność bakterii, analiza sensoryczna w mleku fermentowanym przez monokultury probiotyczne;
|
- fortification of fermented milk with mineral compounds;
- use of dietary fibers in the production of functional beverages;
- effect of applied starter cultures on fermented milk quality;
- bacterial viability and sensory analysis in milk fermented by probiotic monocultures;
|
![Pawlos M..jpg [85.88 KB]](files/ur/import/private/67/Pawlos-M.2.jpg)
|
dr inż. Małgorzata Pawlos /Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48(17) 785 49 61/49 03
mpawlos@ur.edu.pl
pokój/room 5 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- czynniki kształtujące jakość mleka surowego pozyskanego od różnych gatunków zwierząt;
- wykorzystanie związków mineralnych w produkcji serów i mleka fermentowanego;
- opracowanie technologii produkcji funkcjonalnych produktów mlecznych z mleka koziego i owczego;
- żywność ekologiczna i tradycyjna;
|
- factors affecting the quality of raw milk from different animal species;
- use of mineral compounds in the manufacture of cheese and fermented milk;
- developing technologies for the manufacture of functional dairy products from goat's and sheep's milk;
- organic and traditional foods;
|
![O Petrusha.jpg [271.98 KB]](files/ur/import/private/67/O-Petrusha.jpg)
|
dr inż. Oksana Petrusha /Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48(17) 785 49 02
opetrusha@ur.edu.pl
pokój/room 202 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
-
jakość i bezpieczeństwо produktów mlecznych;
-
badanie i identyfikacja składników w produktach mleczarskich;
-
ocena produktów żywnościowych z wykorzystaniem systemu analizy cyfrowych obrazów próbek.
|
-
quality and safety of dairy products;
-
testing and identification of ingredients in dairy products;
-
evaluation of food products using a system for analyzing digital images of samples.
|
Pracownik techniczny
Technical staff |
![Kowalczyk M..jpg [79.57 KB]](files/ur/import/private/67/Kowalczyk-M..jpg)
|
mgr inż. Magdalena Kowalczyk /Eng. M.Sc.
telefon/phone: +48(17) 785 49 03
ztmlecz@ur.edu.pl
mkowalczyk@ur.edu.pl
pokój/room 1 lub/or 202 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- przeżywalność bakterii probiotycznych w czasie przechowywania lodów i mleka fermentowanego;
- zastosowanie prebiotyków w produkcji lodów z mleka różnych gatunków zwierząt;
|
- survival of probiotic bacteria during storage of ice cream and fermented milk;
- application of prebiotics in the production of ice cream from milk of different animal species;
|
Doktoranci
Ph.D. Students
|
|
mgr inż. Kamil Szopa/Eng. M.Sc.
telefon/phone: +48(17)
pokój/room budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Cwiklinskiej St. 35-601 Rzeszów
|
|
|