Działalność Naukowo-Badawcza
Problematyka badawcza prowadzona w Zakładzie Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich:
-
Wpływ genotypu oraz systemu chowu na jakość jaj spożywczych;
-
Wpływ czasu i warunków przechowywania na cechy funkcjonalne jaj spożywczych;
-
Ocena jakości jaj wzbogaconych w kwasy omega-3 i witaminy lipofilne;
-
Ocena jakości tuszek oraz cech fizyko-chemicznych i sensorycznych mięsa drobiowego;
-
Wpływ metod utrwalania na jakość mięsa drobiowego;
-
Wpływ warunków utrzymania na wyniki produkcyjne i dobrostan zwierząt gospodarskich;
-
Wpływ warunków utrzymania oraz postępowania przedubojowego na jakość surowców zwierzęcych;
-
Wykorzystanie koni dla poprawy efektywności gospodarstw rolnych na terenie Bieszczadów;
Research problems carried out in the Department of Animal Production and Poultry Products Evaluation:
- Effect of genotype and rearing system on the quality of food eggs;
-
Effect of storage time and conditions on the functional characteristics of food eggs;
-
Evaluation of the quality of eggs enriched in omega-3 acids and lipophilic vitamins;
-
Evaluation of carcass quality and physicochemical and sensory characteristics of poultry meat;
-
Effect of preservation methods on the quality of poultry meat;
-
Effect of housing conditions on livestock production performance and welfare;
-
The impact of housing conditions and preslaughter handling on the quality of animal raw materials;
-
The use of horses to improve farm efficiency in the Bieszczady Provinces.
Techniki stosowane w Zakładzie:
- Ocena cech fizycznych treści i skorupy jaj - urządzenie EQM (Egg Quality Measurements);
- Oznaczenia fizycznych parametrów barwy mięsa drobiowego i jaj - kolorymetr odbiciowy Konica Minolta CR-400;
- Oznaczania tekstury mięsa drobiowego i jaj - urządzenie firmy Zwick/Roell BT-1-FR1.0TH.D14;
- Badanie mikrostruktury mięsa drobiowego, struktury skorupy jaj oraz piany z białka jaj z wykorzystaniem komputerowej analizy obrazu - mikroskop firmy Zeiss, Scope.A1;
- Oznaczanie podstawowego składu mieszanek paszowych - spektrofotometr bliskiej podczerwieni InfraLUM FT-10;
- Ocena mikroklimatu w pomieszczeniach inwentarskich - anemometr Abatronic AB-8897, GasHunter IR, Termohigrometr LB 701 HS.
Techniques used in the Department:
- Evaluation of the physical characteristics of the egg content and shell, Egg Quality Measurements (EQM) device;
- Determination of physical colour parameters of poultry meat and eggs - Konica Minolta CR-400 reflectance colorimeter;
- Determination of the texture of poultry meat and eggs - Zwick/Roell BT-1-FR1.0TH.D14 device;
- Determination of the microstructure of poultry meat, eggshell structure, and egg white foam using computer image analysis - microscope from Zeiss, Scope.A1;
- Determination of the basic composition of feed mixtures - InfraLUM FT-10 near-infrared spectrophotometer;
- Evaluation of microclimate in livestock housing, Abatronic AB-8897 anemometer, GasHunter IR, Thermohygrometer LB 701 HS.