Imię i nazwisko / Kontakt
Name and surname / Contact
|
Zainteresowania badawcze
|
Research interests
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
Scientific and teaching staff
|
dr hab. inż. Małgorzata Dżugan, prof. UR /Associate Professor
Kierownik Zakładu Chemii i Toksykologii Żywności / Head of the Department of Food Chemistry and Toxicology
telefon/phone: +48 (17) 872 16 19
mdzugan@ur.edu.pl
pokój/room 129 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1/1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- analiza i autentykacja miodów i innych produktów pszczelich;
- wykorzystanie innowacyjnych metod do dekrystalizacji miodu;
- badanie synergizmu produktów pszczelich i ziół - projektowanie nowych produktów dla apifitoterapii;
- mechanizmy toksyczności kadmu i poszukiwanie naturalnych substancji protektorowych;
|
- analysis and authentication of honey and other bee products;
- the use of innovative methods for honey decrystallization;
- research on the synergism of bee products and herbs;
- designing new products for apiphytotherapy;
- cadmium toxicity mechanisms and search for natural protectors;
|
prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder / Professor
telefon/phone: +48 (17) 872 17 45
mbalawejder@ur.edu.pl
pokój/room 121 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1 /1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- technologie przechowalnicze owoców miękkich z zastosowaniem ozonowania;
- pozyskiwanie ekstraktów roślinnych bogatych w związki biologicznie aktywne;
- alternatywne metody ochrony roślin przed chorobami grzybowymi;
- zwiększanie zawartości związków biologicznie aktywnych w owocach oraz materiale roślinnym poprzez ozonowanie,
- analiza chromatograficzna związków lotnych, w tym techniką GC-MS SPME;
- obniżanie pozostałości pestycydów oraz obciążenia mikrobiologicznego w materiale roślinnym;
- separacja steroizomerów optycznych substancji biologicznie aktywnych, w tym leków;
|
- soft fruits storage technologies with the use of ozonation;
- obtaining plant extracts rich in biologically active compounds;
- alternative methods of plant protection against fungal diseases;
- increasing the content of biologically active compounds in fruits and plant material through ozonation;
- chromatographic analysis of volatile compounds, including the GC-MS SPME technique;
- reduction of pesticide residues and microbial load in plant material;
- separation of optical steroisomers of biologically active substances, including drugs;
|
dr inż. Radosław Józefczyk / Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48 (17) 872 17 86
rjozefczyk@ur.edu.pl
pokój/room 108 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1/1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- analiza aktywności enzymów antyoksydacyjnych i glikolitycznych w materiale biologicznym;
- wykorzystanie enzymów glikolitycznych jako markerów szczelności błon cytoplazmatycznych bezkręgowców;
|
- analysis of the activity of antioxidant and glycolytic enzymes in biological material;
- the use of glycolytic enzymes as markers of the integrity of invertebrate cytoplasmic membranes;
|
dr inż. Michał Miłek / Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48 (17) 872 17 30
mmilek@ur.edu.pl
pokój/room 111 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1/1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- rośliny lecznicze jako źródło substancji bioaktywnych i dodatków do żywności;
- metody chromatograficzne w analizie żywności;
- naturalne inhibitory enzymów;
|
- medicinal plants as a source of bioactive substances and food additives;
- chromatographic methods in food analysis;
- natural enzyme inhibitors;
|
dr Anna Pasternakiewicz / Ph.D.
telefon/phone: +48 (17) 872 17 22
apasternakiewicz@ur.edu.pl
pokój/room 110 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1/1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- wpływ procesów przetwórczych na jakość żywności;
- ocena stabilności tłuszczów spożywczych;
|
|
dr inż. Tomasz Piechowiak / Eng. Ph.D.
telefon/phone: +48 (17) 872 17 68
tpiechowiak@ur.edu.pl
pokój/room 113 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1/1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- badanie przemian biochemicznych w owocach jagodowych podczas przechowywania w atmosferze ozonu;
- badanie procesu ekstrakcji antyoksydantów z opadów przemysłu spożywczego oraz ocena ich właściwości biologicznych;
- poszukiwanie sposobów przedłużania stabilności oksydacyjnej olejów roślinnych;
|
- study of biochemical transformations in berries during storage in an ozone atmosphere;
- studying the process of extracting antioxidants from wastes of food industry and assessing their biological properties;
- looking for methods extending the oxidative stability of vegetable oils;
|
dr inż. Monika Tomczyk / Eng. PhD.
telefon/phone: +48 (17) 872 17 30
mwesolowska@ur.edu.pl
pokój/room 111 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1 /1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
- ocena jakości miodów i analiza ich działania biologicznego;
- otrzymywanie proszku miodowego wzbogaconego w składniki roślinne metodą suszenia rozpyłowego;
|
- evaluation of the quality of honeys and analysis of their biological activity;
- obtaining a honey powder enriched with plant ingredients by spray drying;
|
prof. dr hab. Maria Droba / Professor
|
Profesor emerytowany |
Professor retired |
dr hab. Bogusław Droba, prof. UR /Associate Professor
|
Profesor emerytowany |
Professor retired |
Pracownicy naukowo - techniczni
Scientific and technical staff
|
mgr inż. Joanna Hęclik / Eng. M.Sc.
telefon/phone: + 48 (17) 872 17 20
jheclik@ur.edu.pl
pokój/room 135 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1 /1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
|
|
mgr inż. Bogumiła Leja / Eng. M.Sc.
telefon/phone: +48 (17) 872 17 20
bleja@ur.edu.pl
pokój/room 135 budynek/building D3
ul.Ćwiklińskiej 1 /1 Ćwiklińskiej St., 35-601 Rzeszów
|
|
|
Doktoranci
Ph.D. Students
|
mgr Artur Chorostyński / M.Sc.
|
|
|
mgr inż. Ewelina Sidor / Eng. M.Sc.
Szkoła doktorska UR / UR Doctoral School
|
|
|