|
Imię i nazwisko
Name and surname
|
Zainteresowania badawcze
|
Research interests
|
Kadra naukowo - dydaktyczna
Scientific and teaching staff |
![Puchalski Cz..jpg [86.23 KB]](files/ur/import/private/67/Puchalski-Cz..jpg)
|
prof. dr hab. inż. Czesław Puchalski /Professor
Kierownik Katedry/ Head of Department
telefon/phone +48 (17) 785 49 66
cpuchalski@ur.edu.pl
pokój/room 217 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Ćwiklińskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- niekonwencjonalne metody utrwalania żywności;
- nowe trendy w inżynierii przemysłu spożywczego;
- zastosowanie technologii bioenergetycznych;
|
- bioenergy technologies application;
- unconventional methods for food preservation;
- new trends in food processing;
|
|
prof. dr hab. Grzegorz Bartosz /Professor
telefon/phone +48 (17) 785 54 09 +48 735 184 373
gbartosz@ur.edu.pl
pokój/room 437 budynek/building D9
ul. Zelwerowicza 4/ 4 Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- naturalne i syntetyczne antyoksydanty;
- oksydacyjne modyfikacje składników żywności;
|
- natural and synthetic antioxidants;
- oxidative modifications of food components;
|
![Miroslava Kacaniova.jpg [100.30 KB]](files/ur/import/private/67/Miroslava-Kacaniova.jpg)
|
prof. dr hab. inż. Miroslava Kacaniova /Professor
telefon/phone +48 (17) 785 53 32
mkacaniova@ur.edu.pl
pokój/room 332 budynek/building D9
ul. Zelwerowicza 4/ 4 Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- mikrobiologia żywności;
- wykorzystanie olejków eterycznych w produkcji żywności;
- analiza mikrobiologiczna żywności z wykorzystaniem MALDI TOF MS Biotyper;
- nowatorskie metody w bezpieczeństwie żywności;
|
- food microbiology;
- essential oils in food production;
- microbiological analysis of food with the use of MALDI TOF MS Biotyper;
- innovative methods in food safety;
|
![gz.jpg [642.71 KB]](files/ur/import/private/67/gz.jpg)
|
dr hab. inż. Grzegorz Zaguła, prof. UR /Associate Professor
telefon/phone +48 (17) 785 50 46 +48 600 048 681
gzagula@ur.edu.pl
pokój/room 46 budynek/building D9
ul. Zelwerowicza 4/ 4Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- analiza składu pierwiastkowego metodą ICP-OES;
- analityka żywności z zastosowaniem metod instrumentalnych;
- alternatywne metody utrwalania żywości;
- odżywki i suplementy diety
- nawadnianie izotoniczne i osmolalność;
|
- elemental composition analysis by ICP-OES method;
- food analytics using instrumental methods;
- alternative methods of food preservation;
- nutrients and dietary supplements;
- isotonic irrigation and osmolality;
|
![M.Bajcar.jpeg [55.35 KB]](files/ur/import/private/67/M.Bajcar.jpeg)
|
dr inż. Marcin Bajcar /Eng. Ph.D.
telefon/phone +48 (17) 785 49 68
mbajcar@ur.edu.pl
pokój/room 213 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Ćwiklińskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- efektywne przetwarzanie energii biomasy i paliw odpadowych;
- technologie bioenergetyczne;
- analiza właściwości fizykochemicznych biomasy;
- energetyczne wykorzystanie pozostałości poprodukcyjnych sektora rolno-spożywczego;
|
- efficient processing of biomass energy and waste fuels;
- bioenergy technologies;
- analysis of the physicochemical properties of biomass;
- energetic use of production residues of the agri-food sector;
|
![Maria Tarapatskyy_foto.jpeg [297.39 KB]](files/ur/import/private/67/Maria-Tarapatskyy_foto.jpeg)
|
dr inż. Maria Czernicka /Eng. Ph.D.
telefon/phone +48 (17) 785 48 34
mczernicka@ur.edu.pl
pokój/room 146 budynek/building D7
ul. Zelwerowicza 8B/ 8B Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- efektywna ekstrakcja i analiza substancji bioaktywnych w oparciu o techniki HPLC, GC-MS;
- analiza aminokwasów;
- biofortyfikacja;
- analiza żywności prozdrowotnej i funkcjonalnej;
- kontrola jakości żywości dla dzieci i żywienia niemowląt;
|
|
![Dr D. Grabek-Lejko.jpg [816.27 KB]](files/ur/import/private/67/Dr-D.-Grabek-Lejko.jpg)
|
dr Dorota Grabek - Lejko /Ph.D.
telefon/phone +48 (17) 785 54 38
[email protected]ur.edu.pl
pokój/room 438 budynek/building D9
ul. Zelwerowicza 4/ 4 Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- mikrobiologia żywności;
- analiza właściwości przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych substancji biologicznie czynnych pochodzenia naturalnego;
- produkty pszczele – właściwości prozdrowotne;
|
- food microbiology;
-
antioxidant, antibacterial and antiviral properties of biologically active substances of natural origin;
-
bee products - pro-health properties;
|
![M.Kluz.jpg [2.74 MB]](files/ur/import/private/67/M.Kluz.jpg)
|
dr Maciej Kluz /Ph.D.
Pełnomocnik Rektora ds. Projektów NAWA
Koordynator Programu CEEPUS
telefon/phone +48 (17) 785 52 64 +48 (17) 785 48 23
mkluz@ur.edu.pl
pokój/room 264 budynek/building D9
ul. Zelwerowicza 4/ 4 Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
lub/or
pokój/room 120 budynek/building D7
ul. Zelwerowicza 8B/ 8B Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- biotechnologiczne metody pozyskiwania witamin przy użyciu zrekombinowanych szczepów drożdży;
- analiza mikrobiologiczna żywności;
- hodowle bioreaktorowe mikroorganizmów, procesy fermentacyjne;
- wykorzystanie naturalnych substancji bioaktywnych w konserwacji żywności;
|
- biotechnological methods of obtaining vitamins using recombinant yeast strains;
- microbiological analysis of food;
- bioreactor cultures of microorganisms, fermentation processes;
- the use of natural bioactive substances in food preservation;
|
![B.Saletnik.jpg [108.73 KB]](files/ur/import/private/67/B.Saletnik.jpg)
|
dr Bogdan Saletnik /Ph.D.
telefon/phone +48 (17) 785 49 65
bsaletnik@ur.edu.pl
pokój/room 213 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Ćwiklińskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- modyfikacja termiczna produktów pochodzenia roślinnego – piroliza;
- biowęgiel w sektorze rolno-spożywczym;
- mobilność metali ciężkich w środowisku gruntowo-wodnym;
- analiza wartości energetycznej oraz składu pierwiastkowego produktów spożywczych i biomasy roślinnej;
|
- thermal modification of plant materials - pyrolysis;
- biochar in the agri-food sector;
- mobility of heavy metals in the soil-water environment;
- analysis of energy value and elemental composition of food products and plant biomass;
|
Pracownicy emerytowani
Retired Staff
|
![Sybirny W..jpg [19.49 KB]](files/ur/import/private/67/Sybirny-W..jpg)
|
dr hab. Włodzimierz Sybirny, prof. UR /Associate Professor
|
- nowe metody analizy alkoholi i aldehydów;
- konstruowanie producentów etanolu z wykorzystaniem niekonwencjonalnych drożdży;
|
|
Pracownicy techniczni
Technical staff |
![foto BDrygas.jpg [105.48 KB]](files/ur/import/private/67/foto-BDrygas.jpg)
|
dr Barbara Drygaś /Ph.D.
telefon/phone +48 (17) 785 49 43 +48 (17) 785 48 20
badrygas@ur.edu.pl
pokój/room 103 budynek D7
lub/or
pokój/room 116 budynek D10
ul. Zelwerowicza 8B/ 8B Zelwerowicza 35-601 Rzeszów
|
- reakcja roślin na biotyczne i abiotyczne czynniki stresowe;
- stymulatory wzrostu i rozwoju roślin;
- analiza produktów spożywczych suplementowanych algami, doskonalenie technik GC-MS;
- prawo własności intelektualnej w naukach przyrodniczych;
|
-
plant response to biotic and abiotic stress factors;
-
biostimulants;
-
analysis of food products supplemented with algae, improvement of GC-MS techniques;
-
intellectual property law in life sciences;
|
![A.Saletnik.jpg [98.41 KB]](files/ur/import/private/67/A.Saletnik.jpg)
|
mgr Aneta Saletnik /M.Sc.
telefon/phone +48 (17) 785 49 67
asaletnik@ur.edu.pl
pokój/room 214 budynek/building D10
ul. Ćwiklińskiej 2D/ 2D Ćwiklińskiej St. 35-601 Rzeszów
|
- analiza instrumentalna produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- analiza fizykochemiczna biomasy roślinnej;
- polisacharydy ściany komórkowej owoców klimakterycznych;
|
- instrumental analysis of food products of plant and animal origin· physicochemical analysis of plant biomass;
- cell wall polysaccharides in climacteric fruit;
|
|
Doktoranci
Ph.D. Students |
![K. Pietrzyk.jpg [117.33 KB]](files/ur/import/private/67/K.-Pietrzyk.jpg)
|
mgr inż. Karol Pietrzyk / Eng. M.Sc.
telefon/phone +48 (17) 785 53 60
karol_pietrzyk@wp.pl
pokój/room 333 budynek/building D9
ul. Zelwerowicza 4/ 4 Zelwerowicza St. 35-601 Rzeszów
|
- analiza mikrobiologiczna żywności;
- molekularne metody identyfikacji ustrojów;
- wykorzystanie naturalnych substancji bioaktywnych w w konserwacji żywności;
|
-
microbiological analysis of food;
-
molecular methods of microorganism identification;
-
the use of natural bioactive compounds in food preservation.
|
|
mgr inż. Karolina Mroczek / Eng. M.Sc.
|
|
|