Pracownicy / Staff

 

Imię i nazwisko /Kontakt

Name and surname /Contact

Zainteresowania badawcze Research interests

Kadra naukowo - dydaktyczna

Scientific and teaching staff

Izabela_SB.jpg [41.44 KB]

Prof. dr hab. Izabela Sadowska - Bartosz           / Professor

Kierownik Pracowni  Biochemii Analitycznej/     Head of the Laboratory of Analytical Biochemistry

 

telefon/phone                       +48(17) 785 54 08

isadowska@ur.edu.pl

isadowska@poczta.fm

pokój/room 408           budynek/building D9

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.           35-601 Rzeszów

 

  • posttranslacyjne modyfikacje białek;
  • antyoksydacyjne składniki żywności;
  • antyoksydanty nanocząsteczkowe: biologiczne podstawy potencjalnej terapii celowanej chorób neurodegeneracyjnych;
  • antocyjany i antocyjanidyny  jako nowe indykatory procesów oksydacyjnych;
  • mechanizm biologicznego działania nanocząstek, wpływ nanocząstek na homeostazę redoks komórek;
  • nowe perspektywy wykorzystania efektu Warburga w terapii nowotworów złośliwych;
  • biologia redoks procesu starzenia;
  • mechanizmy obrony drożdży przed strasem oksydacyjnym;
  • drożdże Saccharomyces cerevisiae jako organizm modelowy chorób człowieka;
  • posttranslational modification of proteins;
  • antioxidant food ingredients;
  • nanoparticle antioxidants: biological basis for potential targeted therapy of neurodegenerative diseases;
  • anthocyanins and anthocyanidins as new indicators of oxidative processes;
  • mechanism of biological action of nanoparticles, influence of nanoparticles on cell redox homeostasis;
  • new perspectives for the use of the Warburg effect in the treatment of malignant neoplasms;
  • redox biology of the aging process;
  • yeast defense mechanisms against oxidative stress;
  • Saccharomyces cerevisiae yeast as a model organism for human diseases;

Michalina_Grzesik.jpg [23.67 KB]

dr inż. Michalina Grzesik - Pietrasiewicz / Eng. Ph.D.

 

telefon/phone                      +48(17) 785 54 08

migrzesik@ur.edu.pl

pokój/room 408           budynek/building D9

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.              35-601 Rzeszów

  • prooksydacyjne i antyoksydacyjne właściwości polifenoli oraz wybranych związków syntetycznych;
  • stres oksydacyjny i nitracyjny w etiologii chorób cywilizacyjnych;
  • oddziaływanie wybranych związków polifenolowych z erytrocytami;
  • oksydacyjne modyfikacje białek;
  • regulacja wybranych szlaków sygnałowych w komórkach przez flawonoidy;
  • prooxidative and antioxidant properties of polyphenols and selected synthetic compounds;
  • oxidative and nitrative stress in the etiology of civilization diseases;
  • interaction of selected polyphenolic compounds with erythrocytes;
  • protein oxidative modification;
  • regulation of selected signaling pathways in cells by flavonoids;

Kacper Kut zdjęcie.jpg [389.07 KB] 

mgr inż. Kacper Kut                  / Eng. M.Sc.

 

telefon/phone                            +48(17) 785 54 09

kkut@ur.edu.pl

pokój/room 409           budynek/building D9

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.             35-601 Rzeszów

 

  • antyoksydacyjne składniki żywności;
  • optymalizacja metod oznaczania zdolności antyoksydacyjnej żywności;
  • antioxidant food ingredients;
  • optimization of methods for determining the antioxidant capacity of food;

Pracownik techniczny

Technical Staff

Edyta_Bieszczad.jpg [27.00 KB]

mgr inż. Edyta Bieszczad - Bedrejczuk / Eng. M.Sc.

 

telefon/phone                     +48(17) 785 54 09

ebieszczad@ur.edu.pl

pokój/room 409                    budynek D9

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.         35-601 Rzeszów

  • właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne polifenoli oraz wpływ na gospodarkę lipidową;
  • antioxidant and anti-inflammatory properties of polyphenols and the effect on the lipid metabolism;

Doktoranci

Ph.D. Students

Natalia Pieńkowska.png [124.04 KB]

mgr inż. Natalia Pieńkowska / Eng. M.Sc.

 

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.                35-601 Rzeszów

  • hodowle komórek in vitro;
  • wpływ antyoksydantów na starzenie i choroby związane z wiekiem;
  • nowoczesne metody leczenia chorób nowotworowych;
  • in vitro cell cultures;
  • the effect of antioxidants on aging and age-related diseases;
  • modern methods of treating neoplastic diseases;

Anna Tama.jpg [98.50 KB] 

mgr inż. Anna Tama                 / Eng. M.Sc.

 

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.             35-601 Rzeszów

 

  • źródła nadtlenku wodoru w żywności;
  • optymalizacja metod oznaczania nadtlenku wodoru w żywności;

  • sources of hydrogen peroxide in food;
  • optimalization of methods for determining the hydrogen peroxide in food;

 P. Furdak.jpg [54.86 KB]

mgr inż. Paulina Furdak       / Eng. M.Sc.

 

ul. Zelwerowicza 4/               4 Zelwerowicza St.             35-601 Rzeszów

 

  • hodowle komórek in vitro;
  • antyoksydacyjne składniki żywności;
  • in vitro cell cultures;
  • antioxidant food ingredients;