Aktualności
IX edycja Akademii Sokowej na Uniwersytecie Rzeszowskim
18 listopada w Auli im. Stanisława Zająca odbyła się IX edycja Akademii Sokowej – wydarzenia, które na stałe wpisało się w kalendarz spotkań naukowych związanych z tematyką przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Tegoroczna konferencja pt. „Miejsce produktów sokowniczych w żywieniu człowieka. Przepisy prawne i badania naukowe” zgromadziła panel ekspertów z wiodących ośrodków akademickich, przedstawicieli instytutów badawczych oraz branży przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Podczas spotkania uczestnicy wysłuchali inspirujących wykładów dotyczących m.in.:
-
wartości odżywczej produktów z owoców i warzyw,
-
roli soków w diecie dzieci i młodzieży,
-
innowacyjnych technologii oraz funkcjonalnych soków roślinnych,
-
aktualnych regulacji i dyrektyw sokowych,
-
bioaktywnych związków i bezpieczeństwa żywności.
W gronie prelegentów znaleźli się m.in.:
-
prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Mariusz Panczyk, Warszawski Uniwersytet Medyczny,
-
dr hab. n. o zdr. Edyta Łuszczki, prof. UR, Uniwersytet Rzeszowski,
-
dr inż. Barbara Groele, Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS),
-
mgr Joanna Mazur, PR Hub Sp. z o.o.,
-
prof. dr. hab. Maciej Balawejder, Uniwersytet Rzeszowski,
-
dr hab. n. o zdr. Katarzyna Dereń, prof. UR, Uniwersytet Rzeszowski,
-
dr hab. n. o zdr. Anna Bartosiewicz, prof. UR, Uniwersytet Rzeszowski,
-
dr n. roln. Artur Miszczak, Instytut Ogrodnictwa – PIB.
Nie zabrakło również tradycyjnej „przerwy sokowej”, podczas której uczestnicy mogli skosztować różnorodnych soków i smoothies oraz porozmawiać z ekspertami branży.
Serdecznie dziękujemy wszystkim prelegentom, uczestnikom oraz Stowarzyszeniu KUPS za współorganizację wydarzenia.
Serdecznie dziękujemy wszystkim prelegentom, uczestnikom oraz Stowarzyszeniu KUPS za współorganizację wydarzenia.
fot. Michał Święcicki