Aktualności

Zagrożenia dla pszczelarstwa związane ze stosowaniem koktajli pestycydowych

Dr Romerowicz-Misielak oraz studenci Wydziału Biotechnologii: Sara Łaś, Klaudia Łuc, Damian Kobylarz i Aleksandra Kuliga zostali współautorami publikcaji “The effects of deltamethrin (a synthetic pyrethroid insecticide), an anionic surfactant alone, and a co-formulated mixture of these substances on the honeybee (Apis mellifera) temperature preference, CO2 emission, and expression of detoxification-related genes” opublikowanej w czasopiśmie Journal of Plant Protection Research.

W swojej pracy autorzy opisują problem związany ze stosowaniem tzw. koktajli pestycydowych. Pszczoła miodna jest szczególnie narażona na kontakt ze środkami ochrony roślin i innymi agrochemikaliami stosowanymi do ich ochrony. Preparaty takie nie są obojętne dla zdrowia pszczół. Zwłaszcza mieszanka różnych agrochemikaliów (tzw. koktajl pestycydowy) jest dla zapylaczy niebezpieczna, bowiem trudno jest przewidzieć ostateczny efekt, jaki wywoła w ciele narażonego owada. Celem przeprowadzonych badań była ocena wpływu subletalnej dawki insektycydu pyretroidowego, powszechnie stosowanego adiuwantu środków ochrony roślin oraz mieszanki tych dwóch komercyjnych preparatów na preferencje temperaturowe, emisję CO2 oraz ekspresję genów związanych z detoksykacją u robotnic pszczoły miodnej.

Uzyskane wyniki potwierdziły, że  na kondycję pszczół miodnych może wpływać już bardzo niewielka dawka gotowych formulacji agrochemikaliów, a zmiany te przebiegają różnie w zależności od badanych parametrów, od tego, czy na pszczoły działają oba preparaty jednocześnie, czy tylko jeden z nich, a nawet od części ciała owada, którą poddano badaniu.

wstecz