dr inż. Greta Adamczyk

dr inż. Greta Adamczyk
  • Jednostka:
    Instytut Technologii Żywności i Żywienia / Institut of Food Technology and Nutrition
  • Budynek: D9
  • Pokój: 246
  • Nr telefonu: 17 785 5246
  • Email: [email protected]
  • ORCID: 0000-0002-3559-6823
  • Konsultacje: Wtorek 15:30-15:00

Informacje

Zainteresowania badawcze:

  • właściwości reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego;
  • tiksotropia kleików skrobiowych oraz mieszanin skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi;
  • interakcje skrobi z nieskrobiowymi hydrokoloidami polisacharydowymi;
  • interakcje skrobi ze związkami biologicznie czynnymi;
  • właściwości reologiczne ciast piekarskich oraz cukierniczych;
  • wpływ błonnika na właściwości reologiczne skrobi różnego pochodzenia botanicznego;

Research interests:

  • rheological properties os starches with various botanical origin;
  • the thixotropy of starch pastes and their mixtures with polysaccharide hydrocolloids;
  • interactions of starch with non-starchy polysaccharide hydrocolloids;
  • interactions of starches with biologically active compounds;
  • rheological properties of bakery and pastry products;
  • the influence of dietary fibers on the rheological properties of starches of various botanical origin;

Publikacje