Właściwości przeciwwirusowe odmianowych miodów podkarpackich, ze szczególnym uwzględnieniem Podkarpackiego miodu spadziowego

Nazwa (w j. polskim): Właściwości przeciwwirusowe odmianowych miodów podkarpackich, ze szczególnym uwzględnieniem Podkarpackiego miodu spadziowego

Nazwa (w j. angielskim): Antiviral properties of varietal honeys from Podkarpacie, especially of Podkarpacki Honeydew Honey

Numer umowy: 2021/05/X/NZ9/00465

Kwota dofinansowania: 48 901 PLN

Źródło finansowania: NCN, Miniatura 5

Okres realizacji: 03.11.2021 - 02.11.2022

Kierownik projektu: dr Dorota Grabek-Lejko

Opis projektu (w j. polskim): Celem projektu jest określenie aktywności przeciwwirusowej miodu ze spadzi iglastej na tle innych miodów odmianowych produkowanych na Podkarpaciu. Właściwość ta będzie korelowana ze składem chemicznym miodów oraz ich aktywnością przeciwutleniającą i przeciwbakteryjną. Jako miód odniesienia zostanie zastosowany nowozelandzki miód Manuka, uważany za najbardziej aktywny farmakologicznie miód na świecie.

Opis projektu (w j. angielskim): The aim of the project is to determine the antiviral activity of coniferous honeydew honey compared to other varietal honeys produced in the Podkarpacie region. This property will be correlated with the chemical composition of honeys and their antioxidant and antibacterial activities. New Zealand Manuka honey, considered to be the most pharmacologically active honey in the world, will be used as the reference honey.