
Logistyka w sektorze rolno-spożywczym |
|
Opis kierunku studiów (specjalności, specjalizacji) |
Studia na kierunku Logistyka w sektorze rolno-spożywczym umożliwiają zdobycie wiedzy dotyczącej funkcjonowania nowoczesnych systemów logistycznych w sektorze rolno-spożywczym, obejmującą również podstawy produkcji, magazynowania, oceny jakości surowców i produktów rolno-spożywczych. Posiada umiejętności z zakresu zarządzania. |
Absolwent potrafi/posiada wiedzę |
Absolwent ma wiedzę z zakresu produkcji surowców i produktów roślinnych i zwierzęcych, zasad znakowania i pakowania produktów spożywczych, czynników kształtujących jakość artykułów rolno-spożywczych w trakcie przechowywania, infrastruktury i technologii magazynowych, systemów zarządzania w produkcji żywności, marketingu, logistyce surowców, produktów rolnych i spożywczych. Potrafi dobrać i zastosować właściwe metody, techniki, narzędzia i technologie oraz systemy pakowania, przechowywania i transportu niezbędne dla zapewnienia wysokiej jakości artykułów rolno-spożywczych podczas realizowanych procesów logistycznych. Jest przygotowany do wyboru właściwych metod i narzędzi do rozwiązywania zadań badawczych i inżynierskich. Posiada wiedzę dotyczącą zasad i strategię funkcjonowania przedsiębiorstw w zakresie zarządzania kapitałem oraz zasobami ludzkimi, potrafi realizować procesy logistyczne. |
Perspektywy zawodowe |
Absolwent kierunku Logistyka w sektorze rolno-spożywczym jest przygotowany do podjęcia pracy w przedsiębiorstwach związanych z logistyką i obrotem surowcami i produktami rolno-spożywczymi, a także do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Jest przygotowany do podjęcia pracy jako: - pracownik firm spedycyjnych, - inżynier - specjalista ds. bezpieczeństwa i jakości w przedsiębiorstwach zajmujących się logistyką, zaopatrzeniem, dystrybucją i handlem artykułami rolno-spożywczymi, - inżynier w dziale zaopatrzenia i dystrybucji, - specjalista ds. dostaw, - inżynier organizacji logistyki / zarządzania procesami logistycznymi w przedsiębiorstwach sektora rolno-spożywczego. Jest przygotowany również do podjęcia studiów drugiego stopnia. |