Aktualności

Znaczący sukces dra inż. Tomasza Piechowiaka z Kolegium Nauk Przyrodniczych

Jest nam bardzo miło poinformować, że dr inż. Tomasz Piechowiak z Instytutu Technologii Żywności i Żywienia w Kolegium Nauk Przyrodniczych naszego Uniwersytetu został laureatem prestiżowego konkursu START 2021 organizowanego przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej.

Program START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej jest najstarszym w Polsce programem stypendialnym dla najlepszych młodych naukowców reprezentujących wszystkie dziedziny nauki. Jego celem jest wspieranie wybitnych młodych uczonych i zachęcanie ich do dalszego rozwoju naukowego. Laureaci programu START otrzymują roczne stypendium w wysokości 28 tys. zł. Mogą je przeznaczyć na dowolny cel.

Warto zaznaczyć, że spośród 1034 kandydatów do dofinansowania zakwalifikowano jedynie 100 osób.

Więcej informacji o konkursie znajduje się pod adresem - Konkurs START rozstrzygnięty - Fundacja na rzecz Nauki PolskiejFundacja na rzecz Nauki Polskiej (fnp.org.pl)

Stypendia START stanowią wyróżnienie dla młodych naukowców, którzy, choć dopiero rozpoczynają karierę naukową, mogą się już wykazać znaczącymi osiągnięciami badawczymi. O stypendium ubiegać się mogą młodzi naukowcy do 30 r.ż. (lub starsi, jeżeli korzystają z regulaminowych możliwości przedłużenia). Dorobek kandydatów – udokumentowany patentami lub publikacjami w uznanych polskich i zagranicznych periodykach naukowych – jest oceniany przez uczonych będących autorytetami w swoich dziedzinach. Formalnie poprawne wnioski najpierw ocenia panel ekspercki, który najlepsze kandydatury kieruje do recenzji. Każdemu wnioskowi zakwalifikowanemu do tego etapu przygląda się kolejnych trzech recenzentów. Na podstawie opinii zebranych na poszczególnych etapach oceny merytorycznej wyboru laureatów  dokonuje Zarząd  Fundacji.  Decyzja  Zarządu  zatwierdzana  jest  przez Radę Fundacji.

Lista nagrodzonych dostępna jest tu - LAUREACI START 2021 - Fundacja na rzecz Nauki PolskiejFundacja na rzecz Nauki Polskiej (fnp.org.pl)

Piechowiak.jpg [1.93 MB]

Dr inż. Tomasz Piechowiak jest adiunktem w Zakładzie Chemii i Toksykologii Żywności Instytutu Technologii Żywności i Żywienia UR. W swojej pracy naukowej zajmuje się badaniem przemian biochemicznych zachodzących w owocach jagodowych podczas przechowywania w atmosferze ozonu, określaniem właściwości biologicznych polifenoli pochodzących z odpadów przemysłu spożywczego oraz prowadzi badania nad wykorzystaniem powłok jadalnych w przechowalnictwie owoców miękkich. W obecnej chwili realizuje grant badawczy finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, OPUS 18 pt. „Rola metabolizmu energetycznego mitochondriów w kształtowaniu jakości owoców jagodowych przechowywanych w atmosferze ozonu" oraz jest stypendystą Ministerstwa Edukacji i Nauki. 

wstecz